munkaebed, egeszseg, egeszseges taplalkozas, sparga
Fotó: Envato

Gyors spárgás tavaszi ebéd, amit magaddal vihetsz a munkába

blank
blank

H I R D E T É S

Nincsen tavasz spárga nélkül. Hoztunk egy pillanatok alatt elkészíthető receptet, amit magaddal vihetünk a munkába.

A május egyik legfinomabb zöldsége a spárga, amely nemcsak tele van a szervezet számára hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hanem pillanatok alatt elkészül, dobozban is könnyedén szállítható, és nem utolsósorban nagyon finom – akár munkaebédnek is.

Spárga vásárlása – mire kell figyelni?

Mielőtt azonban a boltban vagy a piacon felvásárolnánk az összes spárgát az alábbiakat minden esetben tartsuk szem előtt:

  • Csak friss spárgát vegyünk! Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha megfogjuk. Ha pattanás nélkül hajlik, akkor hagyjuk ott a boltban. Az öreg spárga ugyanis szálas, és szinte lehetetlen megenni.
  • A spárgát otthon azonnal tegyük állítva a hűtő oldalába, így tovább marad friss. Egy nedves papírtörlőt, konyharuhát is tekerhetünk a szárak aljára, hogy jobban elálljon.
  • A lehető leghamarabb használjuk fel!

Spárga tisztítása

A spárga tisztítására is érdemes odafigyelni. Az alsó harmadát törjük le, és dobjuk ki. Lehet, pazarlásnak tűnik, de ez a rész szálas, amit nagyon nehéz elrágni. Ezután mossuk meg, törüljük meg és nekiállhatunk a főzésnek.


Spárgás tavaszi spagetti

A spárga önálló köretként is megállja a helyét, de remek spagettit lehet belőle készíteni.

Hozzávalók 2 személyre

1 csomag spárga
250 g spagetti
3 gerezd fokhagyma
2 deci főzőtejszín
fél deci fehérbor
ízlés szerint só, bors
néhány levél friss bazsalikom, oregánó
egy löttyintésnyi olívaolaj

A spárgát megtisztítjuk, összevágjuk, majd megfuttatjuk az olívaolajon. Akkor jó, ha erős zöld színe lesz a spárgának. Ezután rádobjuk a zúzott fokhagymát, és meglocsoljuk a borral. Pár perc után az egészet  felöntjük főzőtejszínnel. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Közben kifőzzük a spagettit. Ha kész, már tálalhatjuk is. Végül néhány levél bazsalikommal és oregánóval tálaljuk. A maradék pedig mehet dobozba, hogy másnap magunkkal vihessük az irodába. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S