recept, munkaebed, lecso
Fotó: Freepik

Íme, egy könnyed nyári fogás, ami másnap még finomabb

blank
blank

A lecsóról mindenkinek a paradicsom, a paprika és a hagyma szentháromsága jut eszébe. Pedig a lecsót, ha zöldségraguként értelmezzük, számtalan módon el lehet készíteni. 

A római lecsó érdekessége, hogy paprika helyett cukkini van benne, de jól illik hozzá a mángold és a spenót is. Igazán különlegessé azonban articsóka teszi. Ha esetleg nem kapunk frissen a piacon, akkor használhatjuk az üveges verziót is. Ezt a fajta réteges lecsót a sütőben sütjük. Attól olyan finom, hogy mindegyik zöldségréteget külön-külön fűszerezzük. Másnapra, ha marad belőle, még finomabb, könnyen szállítható még a legnagyobb kánikulában is, így másnap nyugodtan magunkkal vihetjük a munkába. 

Római lecsó recept

Hozzávalók 3 főre:

  • egy kisebb cukkini
  • 250 gramm koktélparadicsom
  •  egy csokor mángold vagy spenót
  • 3 fej articsóka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy citrom leve
  • ízlés szerint fokhagymapehely
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy cent olívaolaj
  • néhány levél bazsalikom

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Előveszünk egy nagyjából 30 centi átmérőjű sütőtálat. Az alját vékonyan megkenjük olívaolajjal. Felkarikázzuk a cukkinit, majd a szeleteket sózzuk, borsozzuk, és meghintjük egy kis foghagymapehellyel. A szeletek felét beletesszük a tálba. Utána rátesszük a szeletekre a durván összevágott mángoldot, majd a félbevágott koktélparadicsomok felét. Ezeket is sózzuk-borsozzuk. Utána megpucoljuk az articsókát. Leszedjük a külső leveleket, eltávolítjuk a szőröket, majd a puha részt összevágjuk, és citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Ezután a cukkiniszeletek másik felét rárakjuk a tálba. Az articsókadarabokat az egész tetejére tesszük. Végül a maradék koktélparadicsomot is félbevágjuk, majd azt is rápakoljuk a „lecsóra”. A legvégén egy kis olívaolajat csurgatunk rá, és meghintjük a durvára összevágott fokhagymával. A lecsót betesszük a sütőbe körülbelül 30 percre. Tálalás előtt néhány levél bazsalikommal megdíszítjük. 

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik