nyaralas, pihenes, szabadsag, takarekossag
Fotó: Envato

Vigyük vagy vegyük? Így spórolj az étellel az apartmanos nyaralás alatt!

blank
blank

H I R D E T É S

Az apartmanos nyaralás sok esetben egyik legnagyobb dilemmája, hogyan tudjuk a családot a leghatékonyabban élelmezni.

Ha visszük az élelmiszert, akkor nagy valószínűséggel a nagy hűtőtáska, a szalámi és a száraz tészta mellé éppen befér a strandtáska meg a kisbőrönd. Napi szinten azonban idő az étel elkészítése, és nem biztos, hogy a nagy nyári szabadságunk alatt órákat töltenénk a konyhában. Viszont jóval kevesebbe kerül, mintha minden nap étteremben, büfében ebédelnénk, vacsoráznánk.

Ha vesszük, akkor viszont akárhova is megyünk, igencsak bele kell nyúlni a pénztárcánkba, pláne ha családdal utazunk. Észre sem vesszük, hogy a kávé, a napi fagyi és a legolcsóbb pizza mellett csak röpködnek az ezresek. Érdemes valahol a kettő között az arany középutat megtalálni, ami leírva nagyon egyszerű hangzik, de a valóságban nem is annyira könnyű megvalósítani.

Tervezés és hűthető alapanyagok

Az első lépés ebben az esetben is a tervezés. Ha szükségünk van rá, akkor vegyünk ki utazás előtt egy szabadnapot, hogy alaposan át tudjuk gondolni a menüsort. Ha egy hétre utazunk el, akkor célszerű 4-5 főétel ötlettel készülni. A tervezésnél mindig vegyük figyelembe, hogy a hűtőtáska kapacitása véges, ezért nagyrészt olyan alapanyagokat pakoljunk, amelyek nem igényelnek hűtést.

Mire figyeljünk?

Olyan zöldségeket vigyünk magunkkal, amiket maximum csak karikázni vagy összevágni kell, mert ezzel sok időt meg tudunk spórolni. Például cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, rukkola, saláta. Ha húst is szeretnénk vinni, akkor válasszunk olyat, ami hamar átsül (például csirke), de a hal is pillanatok alatt elkészül. A gomba hűtés nélkül szállítható, és egy könnyen variálható alapanyag, ami percek alatt készen van. Feltétlen tegyünk a táskába rizst, bulgurt, kölest, illetve többfajta száraztésztát, mert sokféleképpen elkészíthetőek. Egy doboz sűrített paradicsom, egy üveg lecsó vagy egy doboz tejszín bármilyen tésztaszószhoz jól jöhet.

Ha fejben összeállítottuk a menüt, akkor az alábbi alapanyagokat se hagyjuk otthon:

  • Valamilyen zsiradék (olaj, zsír, vaj – teljesen mindegy)
  • só, bors
  • egy fej fokhagyma, vöröshagyma
  • valamilyen zöldfűszer például petrezselyem, rozmaring, oregánó

Ha ezekre figyelünk, akkor az apartmanos nyaralás alatt is minimális munkával olcsón finomakat ehetünk, és még a kocsi csomagtartójában is marad hely.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S