Fenntartható építőipar
Építőmérnök tervet készít

A fenntarthatóság szerepe az építőiparban is egyre hangsúlyosabb

blank
blank

H I R D E T É S

A fenntarthatóság fogalma az építő- és ingatlaniparban folyamatosan fejlődik, a szabványokat is ez alapján alakítják: az ökológia, a gazdaság és a szociokulturális kérdések három pillére mellett különösen fontosak a műszaki és folyamatminőségi szempontok, valamint a helyszín jellemzői. Az életciklus figyelembe vétele is elemi résznek számít, mert a fenntartható építés a nyersanyagok és az energia felhasználásának optimalizálását jelenti, az adott épület életciklusának minden szakaszában. Az épületeket egyre inkább ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontjaik alapján értékelik és értékelik.

A fenntartható építés azt jelenti, hogy holisztikusan szemlélünk minden épületet, és elemezzük minden részletét, azaz minden egyes építési terméket. Az épület típusától, felhasználásától vagy elhelyezkedésétől függően különböző követelmények vonatkoznak az alkalmazott építési termékekre.

Fenntartható építés tekintetében például a természeti erőforrásokat (ökológia), a tőkét (gazdaság) és az egészséget (szociokulturális kérdések) védett kincsnek tekintik.

A megfogalmazott védelmi célok többek között a természeti erőforrások megőrzését, az életciklus költségeinek minimalizálását, valamint az egészség és biztonság megőrzését nevezik meg.

A folyamat minősége e célok értelmében és a fenntarthatóság szempontjából is fontos szerepet játszik: a tervezési fázistól, az építkezésen át, a művelet előkészítéséig. A tervezési szakaszban, az épület építése és használata során, valamint a bontás során fontos az erőforrások hatékony felhasználása és a lehető legkevesebb környezetszennyezés.

2002-ben a német szövetségi kormány elfogadta a „Perspectives for Germany” fenntarthatósági nemzeti stratégiát. Ez politikai iránymutatásokat tartalmaz a fenntartható fejlődésre vonatkozóan: 21 mutatót a célok és az előrehaladás rögzítésére. Az intézkedési programot folyamatosan frissítik, és többek között magában foglalja a szövetségi épületeknek a Fenntartható Épületértékelési Rendszer (BNB) követelményeihez való igazítását.

A III. típusú környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD-k) dokumentálják az építési termékek környezetre vonatkozó jellemzőit, és így alapvető információkat nyújtanak az épület ökológiai minőségének értékeléséhez. Ez elengedhetetlen a holisztikus szemlélethez, és ez által az épületek fenntarthatósági értékeléséhez is.

Az épület-tanúsítási rendszerek fejlesztése egyre inkább arra készteti az ingatlanbefektetőket és ingatlanfejlesztőket, hogy a termékek kiválasztásakor vegyék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Ennek eredményeként az EPD-k egyre fontosabbak, nemzetközileg elismert eszközök az épületek értékeléséhez.

Az európai szabványosítási munka központi eredménye az építőiparban az, hogy az épület ökológiai minőségének értékelését egy életciklus-értékelés eredményeire kell alapozni. Az egyes építési termékekre vonatkozó EPD-k és azok életciklus-értékelései adnak ehhez adatokat.

Forrás: https://ibu-epd.com/nachhaltiges-bauen/

Foto: Envato

Szerző: T.M.

#fenntarthatosag #epitoipar

H I R D E T É S