Egyszer használatos műanyag
Műanyag tányérok és evőeszközök egy parti után

Alternatív megoldások a környezetért: Elfelejthetjük a műanyag tányéron, plasztikvillával szervírozott születésnapi tortákat? Mi marad helyettük?

blank
blank

H I R D E T É S

Mint arról már írtunk, július 1-ével betiltották az egyes egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagokból készült termékek forgalomba hozatalát. Persze ez nem jelenti azt, hogy a plasztik teljes mértékben eltűnik az életünkből, és azt sem, hogy nincsenek mégis ennél jobb alternatívák. Mutatjuk.

A műanyagból készült szívószálak, tányérok, evőeszközök korának tényleg vége – legalábbis az Európai Unió területén. Az EU már 2019-ben döntött ezek betiltásáról, a tagállamoknak azonban e hónap első napjáig volt idejük a termékek tényleges kivezetésére, amely Magyarországhoz hasonlóan például Németországban is megtörtént. A határozat legfontosabb célkitűzése, hogy az egyszer használatos plasztikok eltűnjenek a boltok polcairól, persze sok kivétel így is akad.

Mi tilos, mi maradhat mégis?

A szabályzás alá különböző anyagokból készült tárgyak kerülnek. Konkrétan a következőket tiltják:

  • Műanyagból készült evőeszközök, tányérok, keverő-, fültisztító-, és lufipálcikák;
  • bioalapú vagy biológiailag lebomló műanyagból készült eldobható tányérok, csészék vagy evőeszközök;
  • kartonból készült eldobható tányérok és tálak, amik kis mértékben műanyagból állnak, vagy műanyaggal vannak bevonva;
  • hungarocellből készült tartályok és italkupák.

Egyébként a tilalom a több természetvédelmi egyesület szerint nem elég szigorú: műanyag edények esetében a tányérokra és az evőeszközökre korlátozódik, míg például a futballstadionokban használt söröspoharak valószínűleg továbbra is értékesíthetők maradnak, illetve megengedi a műanyaggal bevont kávéspoharak, valamint a színes műanyag fagylaltkelyhek fennmaradását is.

Miért nem tűnnek el a tiltott termékek azonnal az éttermekből és üzletekből?

A pazarlás elkerülése érdekében a jelenlegi készletekből származó áruk továbbra is értékesíthetők. Ez megmagyarázza, hogy a tiltás ellenére a műanyag tányérokat és szívószálakat egy ideig még mindig megtalálják az éttermekben és üzletekben. Magyarországon egyébként a tapasztalatok szerint már alig találni belőlük az üzletekben.

Milyen műanyagmentes alternatívák vannak?

  • Léteznek például papírból vagy kartonból készült alternatívák, amelyek előállítása azonban szintén jelentős hatással van a környezetre, elsősorban a víz- és energiafogyasztás, valamint a vegyi anyagok felhasználása révén a gyártásban.
  • A fa evőeszközök környezeti egyensúlya némileg jobb ehhez képest, mert a feldolgozás olcsóbb. A döntő tényező azonban az, hogy honnan származik a fa.
  • Ha kétségeink vannak, a bambusz lehet a legjobb alternatíva. A tányérok, csészék és ételdobozok cukornádból készülnek, amely a nádcukor termeléséből marad meg. Az így kapott termékek inkább a műanyagra emlékeztetnek, mint a kartonra. A feldolgozás olcsóbb, mint a papír vagy a fa esetében és a bambusz komposztálható.
  • Az alumíniumból készült edények továbbra is megengedettek, de környezeti okokból kerülni kell őket.
  • A legjobb, amit tehetünk, ha olyan újrahasznosítható megoldásokhoz nyúlunk vissza, mint az üveg vagy a fém. Még a fültisztító pálcikák esetében is léteznek olyan fenntartható megoldások, mint a szilikonból készült verzió.

Milyen további intézkedéseket terveznek a műanyaghulladék csökkentésére?

2022-től a kiskereskedők már nem adhatnak vékony műanyagzacskókat ügyfeleiknek. Ezen túlmenően bevezetik a nem visszaváltható műanyagpalackok általános letéti kötelezettségét is.

Ezen felül a nem visszaváltható PET-italpalackoknak legalább 25 százalékban újrahasznosított műanyagból kell készülniük 2024-től.

Forrás:  spiegel.de

Szerző: T.M.

#kornyezetvedelem #fennarthatosag #muanyaghulladek #kereskedelem

H I R D E T É S