blank

5+1 hiba, amit a munkakezdés előtt elkövethetsz

blank
blank

H I R D E T É S

Tévedni emberi dolog, és csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit – ezek örökérvényű mondások. Ugyanakkor az is igaz, hogy az elkövetett hibát lehetőség szerint ki kell javítani, főleg akkor, ha olyan dolgot akarsz helyrehozni, amiben akár a lét a tét. Az alábbi írásban megtudhatod, hogy adott esetben mire van szükséged ahhoz, hogy megkapd azt a munkát, amire jelentkezel, és mit kell tenned ahhoz, hogy ne szalaszd el a lehetőséget.

1. Nem olvasod el a hirdetést

Ez talán a legnagyobb hiba, amit a jelentkezés során elkövethetsz. Tudjuk, hogy vannak sajnos olyan helyzetek, amikor az ember kétségbeesve keres munkát, és szinte percenként jelentkezik a különböző pozíciókra, hátha… Ez azonban nem mindig célravezető. Érdemes a jelentkezés előtt meghatározni, mit szeretnél dolgozni, és ehhez rakd mellé, amit Te magaddal hozol (készségek, tulajdonságok, eddigi tapasztalatok), majd utána állj neki célzottan a keresésnek. Nézd meg pontosan, hogy mi szerepel a hirdetésben (cím, munkavégzés helye, feladatok, elvárások, stb.)! Hidd el, sokkal jobban jársz így, mintha kapnád sorban az elutasító leveleket olyan pozíciók kapcsán, amikre eleve nem, vagy tényleg csak alig volt esélyed, és ezek ráadásul egy idő után még jobban elvehetik a kedvedet. Lehet persze úgy is nézni a dolgot, hogy nem veszítesz semmit egy-egy ilyen jelentkezéssel, de mégis azt mondjuk, hogyha egy mód van rá, akkor próbáld meg elkerülni az ilyen jellegű pofonokat.

2. „Érdekel”

Hidd el, egy ilyen lépéssel gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy megkapod a lehetőséget – főleg, ha nem veszed fel utána a kapcsolatot a céggel, hogy megtudd, miért nem kapsz választ. Nem is akarjuk ezt túlragozni, a lényeg, hogy az „érdekel” helyett inkább a „jelentkezem” legyen a kulcsszó! És az is biztos, hogy a cégek nem vesznek fel olyanokat, akik legalább egy tisztességes jelentkezést nem adnak le.

3. Csak küldesz egy önéletrajzot…

Az 100%, hogy egy önéletrajz elküldésével már többet tettél a majdani munkakezdésért, mint az előbb említett kommenttel, de ez még mindig nem az igazi! Vannak persze speciális esetek, amikor megbeszélted a dolgot korábban az illetékessel, de akkor is azt mondjuk, hogy legyen tárgya a levélnek, és a szövegbe írd le, hogy ki vagy és mit szeretnél. Ha ezt megteszed, akkor jó esély van rá, hogy foglalkoznak vele azok, akiknek ez a dolguk – sokkal többet ér ugyanis az önéletrajz elküldése, mint csak a név és a telefonszám megadása.

blank

4. Nem küldöd a papírokat

Nyilván azt szeretnéd, hogy minden simán és tisztán menjen. Legyen érvényes munkaviszonyod, szerződésed, be legyél rendesen jelentve, megkapd a béred, és akármi is történjen Veled menet közben, a pénzed elég legyen a megélhetésre (vagy akár még a gyarapodásra is), a járulékaid pedig beleszámítsanak a nyugdíj- és táppénzalapba is. Ehhez viszont fontos, hogy küldd/hozd el azokat a dokumentumokat időben, amikre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy rendes munkaviszonyod legyen!

5. Kifogás az utolsó pillanatban

Tudjuk, hogy bármi bármikor közbejöhet. Azt is tudjuk, hogy több vasat próbálsz a tűzben tartani. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a kényszer helyett mindenki olyat szeretne választani, amiből nemcsak megtud élni, hanem örömét is leli benne, és passzolja a lehetőséget egy másik miatt. Éppen ezért lenne jó, hogyha ilyen helyzet áll elő, hogy noha már minden elő van készítve, de várhatóan mégsem veszed fel a munkát, akkor inkább lépj egyet, és azonnal jelezd az illetékesnek. Hidd el: jó eséllyel úgy fogsz megmaradni az emlékezetben/adatbázisban, hogy Te legalább időben szóltál neki – és sosem tudni, hogy egy ilyen lépés mikor fog a jövőben kifizetődni!

+1. Nem jelensz meg, és nem szólsz róla

Gondolj bele: sok-sok jelentkezés, düh, telefon, interjú, előkészítés, aláírás, és… végül semmi. Nem állsz munkába, nem szólsz róla sem előre, sem utólag. Hívnak, de nem veszed fel. Csak visszautalni tudunk az előző pontokban leírtakra: ezt senki nem szereti. Lehet, hogy most azt gondolod, hogy nem érdekel, mert találtál egy másik helyet, ami várhatóan jobb lesz, mint a másik, de sosem lehet tudni, mit hoz a jövő – főleg a mostani helyzetben…

Összegzésképpen csak annyit mondhatunk, hogy közülünk is sokan voltak korábban álláskeresők, és tisztában vagyunk vele, hogy ez a folyamat mennyire elkeserítő tud sokszor lenni. Nekünk fontos, hogy Téged el tudjunk helyezni, de Te is kellesz hozzá!

Szerző: Lendvay Lajos, toborzási tanácsadó

#álláskereses #oneletrajz #allasinterju #HR #munkavallalas

H I R D E T É S