állásinterjú, állás, munka
Fotó: Freepik

Döbbenetes, új “szolgáltatás” hódít: Ez lenne az állásinterjúk forradalma?

blank
blank

H I R D E T É S

Számos álláskereső alkalmaz „helyettesítőket”, hogy csinálják végig helyettük a felvételi procedúrát  – számolt be riportjában az Insider. Az ilyen szolgáltatásokért akár 150 dollárt is fizetnek óránként.

Sokan emlékezhetnek a Good Will Hunting vicces interjújelenetére, amikor Will Hunting a barátját, Chuckie-t küldi maga helyett az állásinterjúra, aki előleget próbál kisajtolni a cég képviselőiből. A jelenet akár valósággá is válhat annak tükrében, hogy egyre többen bérelnek fel embert arra, hogy vegyen részt helyettük az állásinterjún. Az Insider riportja szerint főleg annak „köszönhető” az új trend népszerűsége, hogy egyre több a távmunka és a video-interjú. Sok helyen az állás elnyerését követően egyszer találkoznak személyesen az új munkatárssal és utána már online zajlik a kommunikáció. 

Hogyan működik?

Az Insider nemrégiben megvizsgálta, hogyan is működnek az egyre divatosabbá váló “helyettesítős” állásinterjúk. Megtalálták az egyik “profi” állásinterjú-közvetítőt is, aki egy weboldalon keresztül foglalja le az ügyfeleket, és a Google Drive mappájában korábbi videóinterjúkat tart. A férfi azt mondta, hogy 150 dollárt számol fel az ügyfeleknek óránként.

Álláskeresőnek adta ki magát

A „vállalkozást” Aamil Karimi kereste meg, aki az Optiv kiberbiztonsági cégnél dolgozik. Karimi, álláskeresőnek adta ki magát, hogy beszélhessen az állásinterjú-közvetítővel. Karimi az Insider munkatársának, Rob Price-nak elmondta, hogy a “helyettesítős” trend a több otthonról végezhető munka miatt egyre inkább terjed.

Okok

A tendenciával kapcsolatos vizsgálata során az Insider megvizsgálta, milyen sok oka lehet annak, hogy valaki helyettesítő személyt akar alkalmazni az állásinterjúra. Lehet, hogy az illető izgulós típus, vagy nem beszél teljesen folyékonyan egy nyelvet ahhoz, hogy jól teljesítsen, de a legtöbbször a jelölt egyszerűen alulképzett vagy alkalmatlan a kívánt állásra. A vizsgálat szerint a legtöbb terület, ahol ez a tendencia megfigyelhető, nem vezetői és nem kreatív jellegű állás. Mivel a távmunka elterjedésével egyre több állásinterjú zajlik telefonon vagy videochaten keresztül, a “helyettesítős” trend egyre könnyebbé válik.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S