állásinterjú, csalás, karrier
állásinterjú, csalás, karrier

Csalás az állásinterjún – így leplezhetik le a cégek

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre gyakoribbá válik a felvételi eljárás során az az etikátlan gyakorlat, hogy valaki helyettesíti a felvételizőt az interjú során. Ezzel párhuzamosan azonban a cégek is egyre inkább résen vannak. 

„Előleget! Előleget” – kiabálta magából kivetkőzve Chuckie, Will Hunting barátja az állásinterjún, amikor Will őt küldte el maga helyett tárgyalni a Good Will Hunting című filmben. Az ikonikus jelenet képsorai újra megjelenhetnek képzeletünkben, hiszen egyre többször fordul elő, hogy valaki a „helyettesét” delegálja maga helyett az interjúkon. Bár a „helyettesítős állásinterjú” ártalmatlannak tűnhet, mégiscsak csalásnak és tisztességtelennek minősül. Ezért tisztában kell lennie azzal, hogy ez a gyakorlat semmilyen iparágban sem elfogadható. A helyettesítés egy finomabb változata, amikor a háttérből valaki megsúgja a felvételizőnek a helyes válaszokat például egy Zoom-os videóinterjú során.

Milyen munkahelyeket céloz meg a helyettesítős csalás?

Bizonyos típusú állások nagyobb valószínűséggel válnak ilyen típusú átverések célpontjává, mint mások és a csalóknak különböző motivációik vannak. Egyesek egyszerűen csak megpróbálják becsapni a rendszert, és megkönnyíteni az állásszerzést, másoknak azonban rosszindulatúbb szándékuk van, például, hogy hozzáférjenek a vállalati rendszerekhez, és ha már ott vannak, bajt okozzanak. Az ügyfelek, vagy a vállalat pénzügyi adatokhoz, illetve egyéb védett és érzékeny információkhoz hozzáféréssel rendelkező álláshelyek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

A távmunkában végzett állások általában nagyobb kockázatot jelentenek, mint a hibrid munkavégzéssel, vagy személyes jelenléttel betölthető munkahelyek, mivel távolról könnyebb az ilyen típusú megtévesztés. Minden eddiginél könnyebb a csalás és átverés kivitelezése, mivel egyre több cég folytat állásinterjúkat videochaten keresztül, és alkalmaz távmunkásokat.

A telefonos interjúkat a legkönnyebb meghamisítani, hiszen a pályázóknak csak találniuk kell egy hozzájuk hasonló orgánumú beugró személyt. A videokamerás interjúkat pedig úgy lehet meghamisítani, hogy azt állítják, hogy a webkamera elromlott, vagy digitális homályosítást használnak. A csalások által gyakran megcélzott pozíciók közé tartoznak például az informatikus álláshelyek. 

Hogyan szűrik ki a hamis interjúalanyokat?

Mivel a telefonos interjúkon a legkönnyebb átjutnia a csalóknak, a cégek egyre inkább a videós beszélgetéseket használják a különböző platformokon, a Zoom-tól a Skype-ig. Tekintettel a ma már rendelkezésre álló bőséges videokonferencia-eszközökre, a telefonos interjúkat könnyű helyettesíteni videohívással. Ez ugyanakkor nem szünteti meg a csalás kockázatát a cégek számára, ezért megkérhetik a jelöltet, hogy az interjú során ne használjon semmilyen hátteret, szűrőt vagy egyéb kameramódosítást, és fejhallgató helyett inkább a számítógép hangszóróját használja.

A hamis interjúalanyok azonosítása érdekében egy másik egyszerű megelőző intézkedés, amelyet a cégek ma már egyre gyakrabban alkalmaznak, hogy az illető küldje el beszkennelve a fényképes személyi igazolványát,  majd a videointerjú kezdetén mutassa meg ugyanezt az igazolványt a kamerában az arca mellett. Bár a csalók meghamisíthatják a személyazonossági igazolványt, ez egy olyan extra lépés, amire sokan nem akarnak majd energiát fordítani.

A távoli jelöltek esetében a cégek gyakran felhívják a referenciákat. Ha biztosra akar menni a cég, akkor nem csak az interjúalany által megadott referenciákat hívja fel, hanem megkeresi az önéletrajzban szereplő további vállalatokat is és ellenőrzi, hogy valóban ott dolgoztak-e a jelentkező a megadott pozícióban és időtartamban.

A LinkedIn is fontos információkkal szolgálhat, arról, hogy a kamera előtt szereplő személy valóban az-e, akinek mondja magát?  Ha a potenciális munkavállaló, akivel interjút készítenek, olyan információkat ad meg, amelyek nem egyeznek az online profiljával, például a LinkedIn-nel, akkor lehet, hogy proxy interjút ad. Ha több évig dolgozott valaki egy vállalatnál, akkor logikusan más embereknek is kell lennie a kapcsolataik között abból a vállalatból a LinkedIn-en. Ha nincsenek, és egyébként aktívnak tűnnek a platformon, ez is egy árulkodó jelzés lehet a cégeknek.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S