imposztor szindróma, karrier, mentális egészség, szorongás
imposztor szindróma, karrier, mentális egészség, szorongás

Az imposztor szindróma 5 komoly hatása karrierünkre

blank
blank

H I R D E T É S

Az imposztor szindróma több területen lehet hatással karrierünkre, mint gondolnánk.  

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Mi is az az imposztor szindróma?

Az imposztor szindróma egy olyan mentális állapot, amelyben az egyén úgy érzi, hogy valójában nem érdemes, vagy kompetens az általa elért sikerekhez, és fél, hogy hamarosan lelepleződik azzal, valójában csak átver másokat. Ez az érzés karrierünkre is jelentősen kihathat, és többféle módon befolyásolhatja a munkavégzésünket. 

Önértékelési problémák

Az önértékelés és a magabiztosság csökkenése az imposztor szindróma egyik jellemzője. Ilyen esetekben hajlamosak vagyunk alábecsülni saját képességeinket, eredményeinket, miközben túlzottan összpontosítunk az esetleges hibákra, vagy hiányosságokra. Mindez erősen kihathat a munkahelyi teljesítményre, mivel kevésbé merünk előállni az ötleteinkkel, vagy felelősséget vállalni a projektekben.

Szorongás

A folyamatos aggódás miatt, hogy mások rájönnek, valójában nem érdemeljük meg a pozíciónkat és a sikereinket, az imposztor szindrómával élőknél gyakori a stresszel és szorongással jár. A tünetek felerősödése koncentrációvesztéshez vezethet és rossz hatással lehet a munkahelyi teljesítményre. 

Túlzott elvárások

Az imposztor szindróma velejárója lehet, hogy megpróbáljuk kompenzálni a bennünk kialakult bizonytalanságot, mely során túlterheljük magunkat a munkában, esetleg túlzottan magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Mindez azonban hosszútávon kiégést és más egészségügyi problémákat okozhat, amellett hogy a munka és a magánélet kényes egyensúlyát sem fogjuk tudni fenntartani. 

Az elismerés hárítása

A folyamatos önértékelési problémák miatt gyakran előfordul, hogy nem vagyunk képesek elfogadni a szakmai elismerést. Mivel azt érezzük, nem érdemeljük meg azokat, ezért nem is leszünk képesek élvezni az elért munkahelyi sikereket és soha nem leszünk elégedettek a teljesítményükkel, ami hosszú távon csökkentheti a munkahelyi motivációt. 

Megrekedt karrier

Ha állandóan vonakodunk a kihívások vállalásától, vagy az új lehetőségek kihasználásától, félve attól, hogy nem tudunk megfelelni az elvárásoknak, esetleg kiderül, hogy nem érdemeljük meg az adott pozíciót vagy projektet, akkor ezzel valójában önmagunkat akadályozzuk szakmai fejlődésünkben. Folyamatosan a biztonságosnak érzett utat választva azonban meg fog rekedni a karrierünk.

Kérjünk segítséget, ha szükséges

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az imposztor szindróma hatása a munkára egyénenként változó, és nem mindenki éli át ugyanazokat a tüneteket vagy következményeket. Azonban fontos felismerni, hogy az imposztor szindróma létezik, és ha azt tapasztaljuk, hogy ez a mentális állapot negatív hatással van a munkánkra, érdemes segítséget kérni, például pszichológustól vagy mentálhigiénés szakembertől. Az önismeret, az önbizalom és az egészséges munkahelyi szokások fejlesztése segíthet enyhíteni az imposztor szindróma hatásait és javítani a munkahelyi teljesítményt, illetve elégedettséget.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S