hétfő, tippek, munka, karrier
hétfő, tippek, munka, karrier

Ezekkel a trükkökkel biztosan nem utálod majd a hétfőket

blank
blank

H I R D E T É S

A „Bare Minimum Monday” hívei csak a legszükségesebb tennivalók elvégzésével indítják a hetet. Ezzel kompenzálják, hogy a hét első napján nagy lehet rajtunk a nyomás és kilátástalanul messzinek tűnik a hétvégi pihenés. 

A Bare Minimum Monday filozófia „anyja”, Marisa Jo Mayes TikTok-ra gyárt tartalmakat és sikeres startup-ot is alapított már, 2020-ban azonban még orvosi eszközök értékesítésével foglalkozott, szerencsétlennek érezte magát és kiégett volt. Azt hitte, a főnökeivel, vagy a vállalati kultúrával van a baj, ezért felmondott és megpróbálkozott a vállalkozással. Tanácsait olvasva talán még Garfield is megváltoztatná a hétfőről alkotott véleményét.

Vasárnapi rémület és hétfői hajsza

Hamarosan rájött, hogy a problémája ennél jóval nagyobb és úgy hívják, hogy perfekcionizmus. Az ilyen emberek állandóan a tökéletességre törekszenek, nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt pedig állandóan elégedetlenek. Marisa önfoglalkoztatóként ugyanúgy közelített a munkájához, mintha egy vállalati munkahelyen lenne, olyan volt számára a munka, mint a stressz és a kiégés örök körforgása. Őrülten hosszú listákat készített hétfőre az elvégzendő feladatokról, abban a reményben, hogy a vasárnapi pihenés után majd feltöltődve vág neki a hétnek. De minden héten elkapta a “vasárnapi rémület”, és minden hétfőn halogatni kezdte a teendőit. Emiatt bűntudata lett, ami megbénította, és rájött, hogy valamin változtatnia kell.

Tavaly márciusban azután egy hétfői nap engedélyt adott magának, hogy az abszolút minimumot tegye meg a munkában, és csak a legszükségesebb feladatokat végezze el. Elkezdte magát jobban érezni, nem volt túlterhelt, és valójában több munkát sikerült elvégeznie, mint amire számított. Azóta minden héten megtartja a „Bare Minimum Monday”-t.

A hatékony hétfő receptje Marisa módra

– A legfontosabb két-három elvégzendő dolgot célzod meg.

– Ha megteheted, ne vegyél részt megbeszéléseken, értekezleteken.

– Az első két órában lassan haladj. Ha home office-ban dolgozol, írj egy rövid bejegyzést a naplódba, esetleg a ház körüli teendőket is intézd el.

– Két órán át ne használj digitális technológiát, ne nézz e-maileket, csak azt tedd, amire szükséged van ahhoz, hogy jól érezd magad a nap elején.

– Úgy 10 körül engedd meg magadnak, hogy kreatívan azt csinálj, amit akarsz a munkáddal kapcsolatban. Ezt egy órán keresztül csináld, mielőtt ebédszünetet tartasz, vagy sétálsz egyet.

– Ezután két órán át végezd a fő munkafeladataidat. Nem csinálj „multitasking”-ot, ne tereld el a figyelmedet,  ne telefonálj. Ha nem végzel, akkor maximum még egy órát dolgozz, de ne többet. Így a hétfő rövidebb lesz, de mivel az utolsó 2-3 óra tényleg koncentrált munka, valószínűleg ugyanannyit végzel el, mint a 8 órás munkanapjaidon.

Nem mindenkinek reális

A „Bare Minimum Monday” lehetősége természetesen nem mindenki számára elérhető. Marisa egy önfoglalkoztató egyéni vállalkozó, aki otthonról dolgozik és gyereke sincs. De attól még más is meríthet ötleteket a „minimál hétfő” koncepciójából. Aki szeretné kipróbálni, figyeljen oda, hogy melyek azok a pontok, ahol nyomást helyez saját magára, vagy irreális elvárásokat támaszt saját magával szemben. Vagyis ha tudod, hogy valamire nem lesz időd, ne tedd fel az elvégzendő feladatok listájára! A legfontosabb tanulság, hogy ha enyhíted a nyomást, hatékonyabban végezheted a feladataidat, de nyilván nem ez az egyetlen módja a hatékonyság növelésének.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S