teljesítménykényszer, csendes felmondás, karrier, kirúgástól való félelem
teljesítménykényszer, csendes felmondás, karrier, kirúgástól való félelem

Teljesítménykényszer félelemből – hol van már a csendes kilépés?

blank
blank

H I R D E T É S

A világ munkaerőpiacán a 2022 negyedik negyedévében látott elbocsátási trend 2023-ban is folytatódik. A vállalatok továbbra is alaposan megvizsgálják a létszámigényüket, és csak a kulcsfontosságú pozíciókba vesznek fel munkatársakat.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon sok cég húzza meg a nadrágszíjat, nagyobb hangsúlyt fektetnek a hatékonyságra és a rezsiköltségek minimalizálására. Ez megváltoztatja a munkavállalók hozzáállását is és egy olyan teljesítménykényszert eredményez náluk, ami a félelemből fakad.

2022 nyarán sokat hallottunk a csendes kilépésről. Ez volt az az időszak, amikor a munkahelyek még biztonságban voltak, a munkaerőpiac kedvezett a jelentkezőknek és a munkavállalók kevésbé voltak hajlamosak arra, hogy extra teljesítményt nyújtsanak a munkahelyükön. De az inga 2022 negyedik negyedévében és 2023-ban a munkáltatók oldalára lendült és ma már a munkavállalók egyre inkább aggódhatnak az elbocsátások miatt. Éppen ezért bizonyítaniuk kell a vezetőiknek, hogy mennyit is érnek.

Az USA-ban a vezetési tanácsadók már azt tapasztalják, hogy a szakemberek extra projekteket vállalnak annak reményében, hogy bebizonyítsák a vezetőiknek, hogy fontos szerepet játszanak a vállalat jövőjében.

Amikor egy cégnél leépítések vannak, a munkavállalók félelmet és szorongást éreznek. Akiket elbocsátanak, gyászt, bizalomvesztést és dühöt érezhetnek. Azok, akik pedig maradnak, a bűntudat és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság a keverékét élhetik át. Egyes alkalmazottak pedig úgy reagálnak, hogy túlhajtják magukat, és több munkát vállalnak, hogy megmutassák, szükség van rájuk.

Hogyan kezeljük a kirúgástól való félelem érzését?

Az ilyen helyzetben ellen kell állnunk annak az ösztönnek, hogy megbénítson az ismeretlen jövőtől való félelem. A szakemberek azt tanácsolják, hogy készüljünk fel mindenre, frissítsük fel az önéletrajzunkat és próbáljuk átvenni az irányítást olyan helyzetben is, amikor tehetetlennek érezhetjük magunkat. Ha munkatársainkat elbocsátották, könnyen úrrá lehet rajtunk a félelem. Mégis, ha másokat elbocsátanak, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy te leszel a következő.

1. Értékeld a bizonyítékokat, hogy felmérjed, racionális vagy irracionális félelemről van-e szó? Ezt a folyamatot érdemes a vállalat és az iparág üzleti és pénzügyi helyzetének, valamint a gazdasági trendek elemzésével kezdeni. Ha bizalmas kapcsolatban állunk a vezetőnkkel, akkor közvetlenül is kérdezhetünk a teljesítményünkről. 

2. Jelek amelyek azt mutatják, hogy elbocsátás előtt állunk: ha észrevesszük, hogy csökkentették a munkaterhelésünket, kizárnak a kulcsfontosságú megbeszélésekről, ha az új vezetés jelentős változásokat hajt végre, vagy ha a főnökünktől túlságosan kritikus visszajelzéseket kapunk.

3. Ha azt gyanítjuk, hogy elbocsátások várhatók, győződjünk meg arról, hogy az elért eredményeink ismertek, és ajánljuk fel, hogy olyan projekteket vállalunk, amelyek további értéket teremtenek a szervezet számára.

4. Néha a kirúgástól való félelem befolyásolhatja a koncentrációnkat és azt, hogy olyan szinten teljesítsünk, amilyenre az állásunk megtartásához szükség van. Ha ezt a tendenciát nem kontrolláljuk, önbeteljesítő jóslattá válhat, ezért fontos, hogy megküzdjünk vele és a jelen feladataira fókuszáljunk.

5. Lehet, hogy úgy érzed, elveszítetted a karriered feletti kontrollt vagy az irányítást. Szerezd vissza ezt az irányítást azáltal, hogy feltérképezed az álláspiacot és felkészülsz az álláskeresésre. Önbizalomnövelő hatással lehet, ha elgondolkodsz a karrieredben elért eredményeidről.

Ha ezt hatékonyan szeretnéd megtenni, az önéletrajzodban és az interjúk során kiemelheted, hogy milyen értéket képviselsz a munkáltató számára. A tudat, hogy felkészült vagy, és az, hogy emlékszel arra, hogy hozzáadott értéket teremtesz, pozitívan befolyásolja a kilátásaidat.

6. A munkahely elvesztésétől való félelem hatással lehet a mentális és fizikai egészségedre, ezért fontos, hogy ne csak a szakmai oldallal foglalkozz. Szakíts időt olyan egészséges tevékenységekre, mint a séta vagy a barátokkal való időtöltés. Fontos, hogy megőrizzük az egyensúlyt. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S