blank

Fenntartható karrier, ami rólunk szól II.

blank
blank

H I R D E T É S

A fenntartható karrier koncepciója szerint érdemes úgy tekintenünk életpályánk alakulására, hogy az nem csak tőlünk függ, hanem a velünk kapcsolatban állóktól is, illetve rájuk is kihatással van. Hosszú távon kell szemlélnünk azt, hogy milyen karrier lehet számunkra megfelelő, ami azonban nem egyszerű feladat a mai kiszámíthatatlan történéseket tekintve. A saját érdekünkben azonban fontos, hogy túl tudjunk lépni ezeken a nehezítő körülményeken, és próbáljunk tovább látni a következő hónapokon, éveken vagy akár évtizedeken.

A folytatásban megnézzük azt, miként alakíthatunk ki fenntartható karriert, milyen főbb területekre kell jobban odafigyelnünk (a koncepció alapjairól bővebben leírást a  cikk első része tartalmaz: https://karriertrend.hu/cikkek/fenntarthato-karrier-ami-rolunk-szol/). A fenntartható karrier mérésére három indikátorcsoportot különböztetnek meg De Vos és kutatótársai (2020)*: egészség, boldogság és termelékenység.

Az egészség kategóriája magában foglalja mind a testi, mind a mentális egészséget, melyekhez megfelelően kell illeszteni karrierutunkat. Egy munkakör fizikai követelményei befolyásolhatják idővel karrierünk fenntarthatóságát. Gondoljunk például a gyártó vállalatokban végzendő többműszakos munka fizikai hatásaira, vagy az építőipari munkások fizikai kihívásaira is. Érdemes megfontolni, hogy hosszú távon milyen kihatással lehetnek az egészségünkre, vagy adott esetben a bioritmusunkra. Ha rövidtávon nem is érzékeljük a káros hatásokat (pl. hátproblémák, jó alvásképesség), megmutatkozhatnak azok az életkor előre haladtával, ha nem foglalkozunk tudatosan a megelőzéssel.

Egy másik elgondolkodtató példa lehet a következő: Nem régiben gyermekvállalás előtt álló hölgyekkel beszélgettem, akiknek komoly kihívást jelent a jelenlegi munkájuk mellett, hogy ha sikerül teherbe esniük, akkor a munkakörülmények nem éppen megfelelőek, akár károsak lehetnek születendő kisgyermekükre. Azt viszont nem engedhetik meg maguknak pénzügyi szempontból, hogy tartósan távol legyenek a munkavégzéstől. Hasonló megfontolásokkal kell élni a mentális egészségünk kapcsán is, azaz fel kell mérni, hogy az adott munka, milyen mértékben fog minket mentálisan igénybe venni. Idővel nehezen birkózhatunk meg a stresszel, vagy a különböző szellemi kihívásokkal, ami később kiégéshez is vezethet.

A boldogság sok ember számára fontos cél, amelynek elérését befolyásolhatja, hogy az életpályánk mennyiben van összhangban az értékeinkkel, a karriercéljainkkal, a személyes fejlődésünkkel vagy a munka és a magánélet egyensúlyával. Ezek felméréséhez jó kiinduló pont lehet, ha átgondoljuk, mennyiben érezzük magunkat sikeresnek vagy elégedettnek karrierünk kapcsán. Mivel igényeink, céljaink idővel szintén változhatnak, ezért ne csak pillanatnyilag mérjük fel elégedettségünket, hanem próbáljuk meg hosszabb távon is átgondolni mi az, ami boldoggá tesz minket. Visszatekintve egy korábbi példára a cikk első részében: az újabb megbízás vagy előléptetés miatt érzett öröm megmarad később is? Meg fogja érni az erőfeszítéseket hosszabb távon is? Vagy a magánélettől elvont idő nagyobb veszteséggel járhat…

Egy személy termelékenysége biztosíthatja az adott személy foglalkoztathatóságát vagy karrierlehetőségeit egy szervezetben, illetve illeszkedését a szervezet emberi erőforrás igényeihez. Minél hosszabb távú az illeszkedés, annál fenntarthatóbb lesz a karrier az adott munkahelyen. A termelékenység olyan elemeket foglal magába, mint elkötelezettség vagy a munkaköri elvárásokon túlmutató képességeket, amelyek szükségesek a szervezetek hosszú távú eredményességéhez. Hiszen ha bízhat abban a munkáltató, hogy lojális hozzá a munkavállaló, illetve kompetenciái alapján rugalmasan mozgatható különböző munkakörök között, akkor hosszabb távon lehet biztosított a munkahelye.

Azonban az idő vas fogai a képességeinket is kikezdik, nem feltétlenül tudunk kiemelkedő teljesítményt nyújtani hosszú távon. Például az idősebb munkavállalók számára kihívást jelenthet bizonyos viselkedésformák vagy készségek elsajátítása annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a digitalizáció miatt gyorsan változó munkaigényekkel.Továbbá azok a kompetenciák, amelyek egy személyt foglalkoztathatóvá tesznek, és rövidtávon hozzájárulnak a jó teljesítményhez, nem biztos, hogy a jövőben is meglesznek. Vagy azok lesznek a jó teljesítmény alapjai.

Összefoglalva tehát mind a fizikai, mind a mentális egészségünk, az elérhető boldogság és a termelékenység mértéke fontos indikátora karrierünk fenntarthatóságának, azaz mennyiben illeszkedik jól hozzánk, érintettjeinkhez és környezetünkhöz a bejárandó életút.


*A. De Vos – B.I. Van der Heijden – J. Akkermans (2020): Sustainable careers: Towards a conceptual model. Journal of Vocational Behavior, Vol. 117. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2018.06.011.  

Szakértő: Dr. Szabó-Bálint Brigitta, egyetemi adjunktus, Business coach

https://ktk.pte.hu/hu/munkatarsak/szabo-balint-brigitta

Fotó: Envato

#onismeret #karrier #egeszseg #boldogsag #eletpalya

H I R D E T É S