Lucy Edwards
Lucy Edwards, Forrás: Facebook

“Vak vagyok és sikeres. A fogyatékosságom, a karrierem és én”

blank
blank

H I R D E T É S

A fogyatékosság senkinek sem jelenthet akadályt a karrierjében – mondja a TikTok és a YouTube sztárja.

Lucy Edwards virágzó karriert tudhat a magáénak a médiában, és hatalmas rajongótábort a YouTube -on illetve a TikTok -on.  A BBC-nek mesélt arról, milyen együtt élni a fogyatékosságával, és mit tett azért, hogy ez ne akadályozza a karrierjében – sőt!

Lucy Edwards vagyok, 24 éves, műsorvezető, és online újságíró. 17 éves koromban elvesztettem a látásomat, miután egy ritka genetikai betegséget diagnosztizáltak nálam. A középiskolában rengeteg segítséget kaptam látó osztálytársaimtól és a vakok számára készített, speciális tankönyvekből. Bár a látásvesztésem mindig is az életem része volt, egészen a közelmúltig nem tudtam, milyen keveset tudnak a vakságomról, még a hozzám legközelebb állók sem. Például, hogy a hivatalosan nyilvántartott vakok mindössze 10 százaléka nem lát egyáltalán. Vagy hogy az online anyagokhoz képernyőolvasó szoftvert használunk, és a vakvezető kutya nyakörvén lévő harangok nem karácsonyi csengők, hanem azért vannak ott, hogy mindig hallhassuk, merre jár eb-barátunk.

Semmit sem tudtam a fogyatékkal élő emberekről, amíg nem lettem én is az. A márciusi kijárási tilalom alatt elkezdtem kérdezni magamtól, mit tehetnék a vakság elfogadásáért, illetve megismertetéséért. Nem akartam, hogy a kis vak Lucy kimaradjon a világ életéből, meg akartam mutatni, mire vagyok képes, és nem foglalkozni azzal, amit nem tudok, ezért elkezdtem videókat feltölteni a TikTok -ra.

Tanulj a TikTok-on

Az emberek kezdték megérteni, milyen egy nap egy vak ember életében. Először elszomorított, hogy csak olyan kérdéseket kaptam, hogy hogy hogyan tudok enni vagy inni, vagy hogy hogyan tudok vécére menni. Aztán kezdtem megérteni a megjegyzéseket, hiszen senki sem hibáztatható azért, ha semmit sem tud a vakságról, akkor, ha soha nem tanult erről. Most én lettem a vak TikTok tanár az interneten a LearnOnTikTok hashtag alatt!

És hogy milyen kérdéseket kapok leggyakrabban?

Hogyan készítesz magadnak egy csésze teát?

Nagyon egyszerű. Egy folyadékszint-jelzőt használok, amit egy teáscsésze peremére helyezünk, fém fogakkal rendelkezik, amelyek a bögre belső oldalán helyezkednek el. Amikor a víz eléri a fogakat, a jelző hangjelzést ad, hogy tudjam, a bögrém tele van.

Hogyan tudok válaszolni az online kérdésekre?

A VoiceOver -t használom az iPhone -on. A VoiceOver egy képernyőolvasó program, ami mindent felolvas a telefonomról. Egyébként ezt minden iPhone-on be lehet kapcsolni. Az androidos telefonoknál ez a TalkBack applikáció.

Hogyan találom meg a dolgaimat a lakásban?

Nálam otthon szerencsére mindennek megvan a maga helye.  Braille -címkével vagy PenFriend -el címkézem a legfontosabb tárgyakat.

Hogyan olvasok?

Vagy hangoskönyveket hallgatok, vagy Braille-írással írt könyveket olvasok, ahol minden karakter egy betűt, számot vagy szót jelent.

Karrier és média

Arra bátorítok mindenkit, aki karriert szeretne elérni a médiában, kezdjen el feltölteni a közösségi médiában. Én is ezt csináltam 2014 -ben a YouTube -on. Ettől a pillanattól kezdve tudtam: az én sorsom az, hogy megosszam a történeteimet. Aztán úgy döntöttem, jelentkezem egy digitális hírműsorba a BBC -n.

A példám is mutatja: egy fogyatékkal élő is sikeres karriert futhat be a médiában. Tavaly decemberben én lettem az első vak műsorvezető a BBC Radio 1 -en és soha nem gondoltam volna, hogy ennyire elfogadnak majd a fogyatékosságommal együtt. Azonban még mindig hosszú út áll előttünk. Szeretném, ha sokkal többen jelennénk meg a rádióban és a TV -ben. Szeretném látni, hogy a fogyatékkal élők nemcsak fogyatékosságról szóló műsorokat készítenének, hanem rengeteg más témáról is. Majd akkor elhiszem, hogy megtörtént az igazi elfogadás, mert a fogyatékkal élők megkülönböztetése még mindig jelen van és az álmom az, hogy egy napon egyenlőnek tekintsenek. Igen, vannak kihívásaink, de a megfelelő segítség mellett kivételes problémamegoldók és dinamikus munkatársak vagyunk. Ha ezt most valaki a sorstársaim közül olvassa, akkor azt üzenem neki: tehetséges vagy és soha ne add fel az álmaidat!

Fotó: Facebook

Forrás: bbc.co.uk

#karrier #diszkriminacio #fogyatekkalelok #media #egyenlobanasmod

H I R D E T É S