freelancer, szabadúszó, worklife balance, tippek
freelancer, szabadúszó, worklife balance, tippek

Álom vagy rémálom? Hasznos tippek szabadúszóknak

blank
blank

H I R D E T É S

Sokakat csábíthat a szabadúszó életforma a munkaerőpiacon, azonban nem árt tudni azt sem, hogy milyen problémákkal küzdenek azok, akik évek óta űzik ezt. Az egyik legnehezebb a freelancereknél a munka és a magánélet szétválasztása, illetve az, hogy paradox módon nem töltenek elég időt a családjukkal és szeretteikkel.

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Magyarországon a legutóbbi felmérések szerint nagyjából 100.000 szabadúszó dolgozhat, ami a teljes foglalkoztatottságon belül 2,5%, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében pedig 8,8%-os arányt jelent. Jellemzőek azok a munkakörök is, ahol freelancerek dolgoznak, ilyen például az IT szektor, vagy a marketing, PR, közösségimédia-menedzser jellegű kommunikációs tevékenységek. 

A szabadúszásnak számos előnye van, a médiában gyakran esik szó a freelancerség előnyeiről, viszont sokkal kevesebbet beszélünk arról, hogy a munka és a magánélet egyensúlyának megtartása milyen nehézségekbe ütközik.

Határozd meg a pontos célodat!

Az egyik legfontosabb tipp a szabadúszóknak a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez az, hogy határozd meg pontosan azt, hogy mi a célod! Ha az a célod, hogy egészen egyszerűen minél több pénzt szedj össze minél több helyről, akkor idővel gyorsan elveszítheted a kontrollt. Még a pénz esetében is érdemes meghatározni, hogy mi a célunk vele? Mit szeretnénk venni rajta? Érdemes viszont szakmai célokat is kitűzni, például tanulni más olyan szabadúszóktól, akik jobban csinálják mint mi, vagy gazdagítani a portfóliónkat egy olyan márkával, vagy céggel való együttműködéssel, amelynek a neve jól cseng a piacon. Mindezek a célok segíthetnek abban, hogy jobban irányítsd az idődet és az energiádat.

Perfekcionistáknak nem való a freelance!

Ha te vagy saját magad főnöke, akkor időről időre engedned kell magadnak egy kis lazaságot. Ne ostorozd magad, ha nem vagy tökéletes, ne elemezd túl a dolgokat és fogadd el a tökéletlenséget!
A szabadúszóknak a legtöbb szakember azt javasolja, hogy be kell osztani a munkát időintervallumokra, vagy kijelölni a hét egyes napjait bizonyos feladatok elvégzésére. Fontos, hogy ne terheld túl magad azzal, hogy egy projektet egészen rövid idő alatt akarsz megcsinálni.

Tölts időt a családoddal és barátaiddal!

A szabadúszó munkarendben nem csak arra kell figyelni, hogy megfelelően oszd be az elvégzendő feladatokat, hanem arra is, hogy biztosíts időt a családodra és a barátaidra. Szabadúszóként egyszerre több ügyfél kezelése és több projekt futtatása stresszes, és időigényes. Azoknak a társasága, akik jól ismernek téged és akikkel nem kell a munkáról beszélgetni, gyógyírt jelenthet a stresszre. Minden nap vagy hétvégén szánj időt arra, hogy meglátogasd a családodat és a barátaidat, és tölts velük minőségi időt.

A munkában is tudni kell nemet mondani!

Nyilván senki sem akar visszautasítani egy újabb jól fizető megbízást, de ha már így is túlságosan tele vagy munkával, akkor tudnod kell nemet mondani. Ha úgy érzed, hogy neccesen tudnál bevállalni még egy projektet, akkor nyugodtan mondj nemet. Ha olyan munkát fogadsz el, ami nagyon nehezen fér bele az idődbe, olyan terhet vállalsz magadra, ami elviselhetetlen stresszhez vezet. Amikor nemet mondasz, legyél őszinte és nyíltan beszélj az indokaidról az ügyféllel.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S