nemet mondani, munkahely, pszichológia
nemet mondani, munkahely, pszichológia

Tanulj meg nemet mondani!

blank
blank

H I R D E T É S

Ez az apró szócska nagyban megkönnyítheti az életed a munka világában is, ha megtanulod jól használni.

Miért nehéz nemet mondani?

Elsőként érdemes elgondolkodni azon, miért félünk nemet mondani, és hogy mi zajlik le valójában egy társas kapcsolat során, amikor visszautasítunk egy kérést. Ha igent mondunk annak ellenére, hogy nemet szeretnénk, azt főként azért tesszük, mert félünk a következményektől, ezzel azonban a saját igényeinket nyomjuk el. Lehet-e nemet mondani annak az adott személynek anélkül, hogy az hosszútávon kihatna a kapcsolatunkra? Ez épp úgy nehéz döntés a magánéletben, mint a munka világában. Ilyenkor tehát tisztázni kell a kapcsolat jellegét. Más megfontolást igényel, ha a felettesed kérését utasítod el, mint amikor egy közvetlen, a vállalati hierarchiában veled egy szinten vagy alattad dolgozó kolléga esetében teszed ezt.

Mérlegeld a következményeket

Sok esetben végig sem gondoljuk, hogy milyen következményei lennének a visszautasításnak, azonban ezeket mérlegelve könnyen rájöhetünk, nem kell attól tartanunk, hogy nemet mondunk. Ha a feléd irányuló kérés elfogadása több gondot fog okozni neked, mint a visszautasítás, akkor nemet kell mondani.

Hogyan mondjunk jól nemet?

A visszautasítás nem jó érzés, ezért senki sem szereti hallani, sem előidézni. Társas lényként ezt ösztönösen képesek vagyunk magunkra venni, annak ellenére, hogy nem a személyünket, csupán a kérésünket utasították el. Amennyiben a kollégád nehezen tud e két dolog közt különbséget tenni, te segíthetsz neki azzal, hogy megfelelően kommunikálva utasítod el. Fontos ilyen esetekben megerősíteni a másik félben, hogy szívesen támogatnád és segítenéd az adott kérés teljesítésével, azonban most erre nincs lehetőséged. Szintén erősítheti a kapcsoltotokat, ha a visszautasítás ellenére felajánlod, hogy segítesz másik megoldást találni a problémájára. Ez a kommunikációs technika segít meggyőzni a munkatársadat, hogy nem a személyének szól a visszautasítás.

Az indoklás és a magyarázkodás nem ugyanaz

A nemet mondást számodra is megkönnyítheti, ha röviden meg is indoklod azt. Jól esik, hogy rám gondoltál, de most nem fogok tudni segíteni, mert más teendőim ezt nem teszik lehetővé. Például: a táblázat kitöltését nem tudom vállalni, mert más határidős feladatokat kell teljesítenem. Fontos, hogy egyértelműen utasítsd el a feladatot, még akkor is, ha ez neked is nehéz. Amennyiben a következményeket átgondoltad és alapos indokod is van a visszautasításra, akkor nem kell magyarázkodnod azért, hogy nem vállalsz el olyasmit, ami nem a te feladatod.

A kolléga, aki nem fogadja el a visszautasítást

Az egyértelmű visszautasítás és tömör indoklás szintén hasznos lehet abban az esetben, ha a kérést intéző kolléga nem akarja elfogadni a nem választ. Ilyenkor egyszerűen ismételd meg a válaszod és add tudtára, hogy érted a kérést, azonban ebben most nem tudsz segíteni. Kellemetlen érzés újra és újra visszautasítani, azonban érdemes kitartanod, hiszen ilyenkor saját magadért állsz ki. Így a rövid ideig tartó kellemetlen érzést a beszélgetés után a jó érzés fogja felváltani.

Így tanulj meg nemet mondani

A lépések tehát a következők: mérlegeld a helyzetet és a következményeket, légy egyértelmű, de támogató, indokolj, és ha szükséges ismétled meg a választ. Ezek azok a legalapvetőbb technikák, amiket begyakorolva megtanulhatsz nemet mondani és így a kellemetlen helyzetekből végül jó érzéssel kerülhetsz ki visszautasítás esetén is.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S