gyakornok, diploma, munkavallalas, allaskereses
Fotó: Envato

5 képesség, amivel elbűvölheted leendő munkaadódat gyakornokként

blank
blank

H I R D E T É S

Gyakornokként nem csak a diplomához szükséges szakmai tapasztalatot szerezhetjük meg, hanem több előnyt kovácsolhatunk ebből az időszakból, mint gondolnánk. Ha ügyesen csináljuk, szakmai karrierünket is megalapozhatjuk a cégnél és elbűvölhetjük leendő munkaadónkat. Íme néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelni!

Kíváncsi vagy, mire mész majd a munkaerőpiacon a diploma megszerzése után? A szakmai gyakorlat, a gyakornoki lét remek lehetőség arra, hogy csiszold a képességeidet, és visszajelzést kapj a munkáltatóktól arról, hogyan teljesítesz a munkaadók által leginkább keresett képességek terén? A „soft skills”, vagyis a szociális készségek egyre fontosabbak a munkaerőpiacon. Nem láthatóak azonnal, mégis ezek a legfontosabbak egy munkakör betöltésénél. Ezeket a készségeket csak és kizárólag munkahelyi környezetben fejleszthetjük. Egy Harvard-i kutatás szerint ezek a készségek akár 85%-ban meghatározhatják a későbbi sikereinket. Nem meglepő, hogy a munkaadók minél jobban szeretnék feltérképezni azt, hogy megvannak-e ezen készségek a leendő alkalmazottaknál. 

A szakemberek öt olyan alapvető kompetenciát határoztak meg, amelyek a munkáltatók által leginkább keresett készségekhez kapcsolódnak, így gyakornokként érdemes ezekre különösen odafigyelni:

1. Karrier és önfejlesztés 

Használd bátran az egyetemen vagy főiskolán tanultakat, és folyamatosan mérd fel azokat a lehetőségeket, amik a szakmai előrelépés lehetőségét jelenthetik. Hozz bátor döntéseket és tedd magasra a lécet! Ne feledd, hogy az önfejlesztés egyben önmegvalósítás is jelent!

2. Kommunikáció

Törekedj arra, hogy mindig világosan fejezd ki magad, így lehet csak hatékony az információk és az ötletek áramlása a cégnél. Minél pontosabban fogalmazzuk meg az észrevételeinket, annál annál közelebb juthatunk a céljainkhoz!

3. Kritikai gondolkodás

Mindig összefüggéseiben értelmezd a helyzetet és használd ki a logikai képességeidet a problémák megoldásához. Fontos, hogy mindig a jó kérdéseket tedd fel, helyes válaszokat adj, és ami a legfontosabb, legyen önkritikád!

4. Csapatmunka

A közös célt érdekében építs ki jó együttműködést a kollégákkal és figyelj arra is, hogy ezt nap mint nap ápolni kell! Ismerd fel és használd ki a saját erősségeidet és határozd meg annak a csapatnak az erősségeit is, amiben dolgozol: ez sokat segít majd a célok elérésében.

 5. Technológia

Ásd bele magad azokba a technológiákba, amiket a cég használ és fejleszd ebben is a képességeidet. A gyakornokság kiváló lehetőség arra, hogy fejlődjünk ebben, például olyan szoftvereket ismerhetünk meg, amik alapvetőek a cég működéséhez és amiket nem ismerhetünk meg az egyetemen.  

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S