Boy happily doing homework with his mom at home

Home office gyerekekkel – az utópia és az önszervezés között

blank
blank

H I R D E T É S

Gyermekfelügyelet az otthoni „irodában”: sok szülő elmondhatna egy-két dolgot arról, hogy ez néha lehetetlen. Daniela Gaigg szerző és blogger – “Die kleine Botin” családi blog – tapasztalatairól írt és tippeket adott, hogy mégis hogyan lehet otthonról dolgozni a gyerekek mellett.

Aki gyermekekkel ül a home officeban, néhány napon belül megtanulja önmagát teljesen átalakítani. Vagy először elveszíti teljesen a nyugalmát, mielőtt a családi tanács összeül és a szabályokat felülvizsgálják. A struktúra megtalálásának legjobb módja az, ha minden családtag elmondja a véleményét és úgy érzi, hogy meghallgatták az igényeit.

Home office gyerek mellett

Ha a gyermekfelügyelet megszűnik – például a járvány miatt -, a munka- és játékidőt pedig össze kell kapcsolni, akkor bizony erős idegekre és átgondolt ütemezésre van szükség.

Sok gyermek szeret festeni vagy rajzolni, élvezi a koncentrációs játékokat, például a gyöngyfűzést. Ha úgy tudjuk pozícionálni otthonunkban a „munkahelyünket”, hogy a gyermek is emellett tud dolgozni, azzal munkaidőt nyerhetünk magunknak. Persze a kicsi számára előzetesen össze kell állítanunk az asztalt, melyre elő kell készíteni mindent, amire szüksége van. Fontos az is, hogy a gyermek kipihent és jóllakott legyen, ez rengeteg energiát takarít meg.

A tévé, a táblagép és az okostelefon a legjobb esetben is csak vészmegoldás, de az 5-6 év körüli gyermekek 20-40 percig is csendben maradhatnak általa, ha hirtelen közbejön egy sürgős hívás vagy online megbeszélés.

Kisgyermekkel…

Amíg a gyermek még nem óvodás korú, bármiféle munkarutin kialakítása nehéznek bizonyul, mert végső soron mégis a baba alvási idejében tudunk a munkára koncentrálni. A háztartás várhat, a mosás is.

Ily módon legalább néhány napig elérhető a reális terhelés megközelítése, például annak érdekében, hogy a munkáltató ne maradjon teljesen ki az egyenletből, vagy továbbra is támogasson fontos projekteket. Fontos, hogy egyeztessünk partnerünkkel, ha szükséges, akár szervezzünk bébiszittert.

Iskolással…

Ha az iskolába járás nem lehetséges, de feladatokat kell elvégezni a távoktatás részeként, akkor lehetséges a szabályozott, minimális home office időszak, ha a munkaidő a gyermek igényeihez igazodik.

Jól elő kell készíteni ételt, a feladatok magyarázatát, a szükséges eszközöket, máskülönben 3 percenként ugrálhatunk értük.

A gyerekek 20-30 percig tudnak koncentrálni egy feladatra, amennyiben az leköti a figyelmüket, de néha ez az időszak jóval rövidebb. Érdemes ezeket az időszakokat a gyerekkel megbeszélni és közösen összeállítani egy tervet. Kitérve arra is, mit csináljon, ha előbb kész lett, vagy ha megakadt.

A koncentrációt igénylő feladatok után érdemes egy kis mozgást, nassolást, vagy rövid játékot betervezni, ami előkészíti az újabb 25 perces odafigyelést.

Aki hozzászokott, hogy megszervezi önmagát és beosztja az idejét, az valószínűleg az otthoni munkavégzés során is meglehetősen jól kijön majd a gyerekekkel. Természetesen vannak jobb és rosszabb napok, de összességében tervezéssel minden jól sikerülhet.

Szerző: T.M.

Forrás: https://www.karriere.at

#homeoffice #jarvany #munkaido #munkaszervezes #eletmod

H I R D E T É S