saját vállalkozás, tippek, szabadúszók, hobbiból vállalkozás
saját vállalkozás, tippek, szabadúszók, hobbiból vállalkozás

Így lehet a hobbidból álommunka

blank
blank

H I R D E T É S

Sokan irigyeljük azokat, akik az álmaikat élik és egész nap a hobbijukkal foglalkoznak, azt csinálják, amit igazán szeretnek és emellett még meg is élnek belőle, méghozzá tisztességesen. 

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A különböző hobbik reneszánszukat élik Magyarországon és egyre többen keresnek pénzt is azzal, amit szeretnek, ennek ellenére a hobbiból való alkalmi jövedelemszerzés teljesen más, mint az, hogy üzletet vagy karriert csinálj belőle. Vannak évszakokhoz kötött alkalmi lehetőségek is, egyik barátnőm például a Velencei tónál és a Balatonon szervez nyári délutánokon supozást gazdiknak és kutyáiknak a főállása mellett. Van azonban olyan is, aki üzletet csinált a hobbijából, egyik barátunk, az országúti kerékpározás megszállottja például ma kizárólag ilyen kerékpárokat értékesít, szerel és készít fel a bringaszezonra. Igaz azonban, hogy amióta nagyon beindult az üzlet, egyre kevesebb ideje marad a kerékpározásra és legtöbbször autóval közlekedik.. Mielőtt belevágunk, hogy megvalósítsuk a nagy álmunkat, érdemes pár kérdést feltenni magunknak.

Van elég időd arra, hogy be tudd indítani a vállalkozásodat? 

Ahhoz, hogy a hobbidból üzleti vállalkozás legyen, nagyon sok munka és kitartás kell. Elsősorban időre, tervezésre és sok-sok szerencsére van szükséged ahhoz, hogy a vállalkozásod beinduljon. Meg kell határoznod, hogy tudsz-e elég időt szentelni egy vállalkozás beindítására?

Megvannak-e a készségeid ahhoz, hogy megélhetést biztosíts magadnak? 

Például nagyon sokan kerékpároznak és néhányan meg is tudnak szerelni ez-azt a saját bringájukon, de viszonylag kevesen vannak, akik korábban autóvillamossági szerelőként dolgoztak és tényleg minden kerékpártípust ismernek és megszerelnek. Ha az a terved, hogy a hobbidból megélhetés legyen, őszintének kell lenned magadhoz, amikor felméred a képességeidet. Az ügyfelek biztosan fizetni fognak a szolgáltatásodért? Elég jó vagy ahhoz, hogy állandó bevételi forrást biztosíts magadnak?

Össze tudod-e egyeztetni a jelenlegi munkádat és az új karrieredre való átállást?

Gyakori eset, hogy egy hobbiból először mellékállás lesz és csak később válik igazi karrierré. A kettő közötti átmenet azonban gyakran fárasztó lehet. Amikor teljes munkaidőben végzett munka mellett kell megtervezni egy új vállalkozás elindítását, keresni a potenciális ügyfeleket és gyakorolni az új mesterségünket, az valóban embert próbáló kihívás.

Felkészültél arra, hogy elveszítsd a hobbidat?

Számos példát tudnék felhozni erre a problémára. Amikor főzős videók gyártására szerződtem le az egyik nagy országos média céggel, két év elteltével azt vettem észre, hogy rettenetesen kiégtem és a családomnak semmi kedvem sincs már főzni. Ahogy a bevezetőben említettem, férjem barátja – az országúti kerékpározás egykori szerelmese – pedig ma már szinte mindig autóval közlekedik, sietve. Végső soron a hobbi vállalkozássá alakítása azt jelenti, hogy elveszíthetjük a kedvenc hobbinkat, ami nem kikapcsolódást biztosít, hanem nyereséget termel.

Ha viszont tényleg elszántad magad erre a lépésre, akkor íme néhány tipp a hobbid karrierré alakításához:

Kezdd az üzleti tervvel 

Az egyik legjobb kiindulópont, ha hobbidat hivatássá szeretnéd alakítani, ha egy szilárd üzleti tervvel állsz elő az ötletedhez. A tervednek meg kell adnod a jövőképet, a struktúrát és a stratégiát arra vonatkozóan, hogyan fogod a hobbidat pénzkereső vállalkozássá alakítani. Az üzleti terv segítségével azonosíthatod az erősségeidet és a gyengeségeidet, valamint elemezheted a piacot, ahová belépsz.

Dönts az üzleti struktúráról 

Az egyik fontos döntés, amelyet viszonylag korán meg kell hoznod az, hogy milyen struktúrát választasz. Ha szabadúszóként tervezel, és rugalmasan szeretnél dönteni, érdemes megfontolnod, hogy egyéni vállalkozóként jegyeztesd be magad. Ha azonban hitelesebbé szeretnéd tenni a vállalkozásod és minimalizálni a jogi felelősséget, akkor például egy korlátolt felelősségű társaság jó választás lehet.

Kezdd el a márkaépítést 

A saját márkaépítésen való gondolkodás kulcsfontosságú lépés az önálló vállalkozóvá válás felé. A stratégiai márkamenedzsmentet számos tanfolyamon sajátíthatod el, ezek segítségével megtudhatod, hogyan alakítsd ki a márkaidentitást és stratégiát.

Online jelenlét kialakítása 

Az online marketing valószínűleg jelentős szerepet fog játszani abban, hogy az új vállalkozásodat sikerre vidd. Az online közönség felhasználásával reklámozhatod és eladhatod a termékedet vagy szolgáltatásodat. Akár olyan technikák révén, mint a SEO, akár erős márkajelenlét kialakításával a közösségi média oldalakon, például az Instagramon, számos módja van annak, hogy a neved megjelenjen. 

Új ügyfelek elérése 

Az egyik legnehezebb dolog a hobbiból vállalkozássá alakulás során, hogy olyan embereket találj, akik hajlandók megvenni az ötleteidet. Természetesen a márkaépítés, a marketing és az online jelenlét mind segít ebben. Azonban az emberek elérésének más módjain is el kell gondolkodnod. Ha egy jövedelmező hobbiból nyereséges üzletet szeretnél csinálni, sok embert kell elérned.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S