Imposztor szindróma
Forrás: Envato

Segítség, imposztor szindrómám van!

blank
blank

H I R D E T É S

Ha imposztor szindrómában szenvedünk, akkor meggyőződésünk, hogy az elért sikereket nem csupán magunknak köszönhetjük, úgy gondolhatjuk, hogy csupán a véletlen műve bármi is, amit elértük, de az is lehet, egyszerűen csak a vakszerencsének tituláljuk azt. Emiatt csalónak érezzük magukat, s állandóan ott van bennünk a félsz, hogy lebukunk mások előtt, hogy mindenki számára világossá válik, nem is értünk ahhoz, amit csinálunk.

Az imposztor szindróma kapcsán már korábban is írtunk, akkori cikkünkben kifejtettük, hogy a nők körében sokkalta jellemzőbb ez az érzés.

Ez állhat az imposztor szindróma hátterében

Az, hogy az imposztor szindróma miért „támadja” különösen a nőket, annak mély pszichológiai háttere van, melynek kapcsán hosszú oldalakon keresztül tudnánk taglalni a miérteket. Kicsit zanzásítva arról lehet szó, a nők megítélése a munkaerőpiacon még ma, a 21. században is gyakran negatív. Pláne, ha egy nő vezető pozícióba kerül, ha komoly sikereket ér el, ha a teljesítménye kimagasló. Nőként gyakran kapjuk meg egy-egy pozícióban, hiába bizonyítjuk napi szinten a rátermettségünket, hogy „ja, de hát mégis csak nők vagyunk”. Nőként kínosan kell ügyeljünk arra is, hogy az érzelmeink ne üljenek ki az arcunkra, ugyanis egy-egy ilyen szituációban az is előfordulhat, hogy odaszúrják nekünk, túl érzelmesek, hisztisek, lelkisek vagyunk. Ezen külső ingerek hatására pedig bizony nem is annyira furcsa, hogy kételkedni kezdünk önmagunkban, még akkor is, ha egyébként mélyen tudjuk, hogy ez butaság. Az imposztor szindróma egyébként a világsztárok körében sem ismeretlen fogalom, bármilyen hihetetlen, de a Harry Potter filmek sztárja, Emma Watson is ebben szenved, de Rene Zellweger, továbbá Meryl Streep is pontosan tudná, miről beszélünk, ha csevegni kezdenénk velük.

Oké, de mit tudunk tenni ellene?

Nyilvánvalóan ez a legfontosabb kérdés, a jó hír az, hogy leküzdhető. Az első és leglényegesebb dolog, hogy azonosítsuk a problémát. Ha ráeszmélünk arra, mi is a baj, ha nevén nevezzük a gyereket, akkor már megtettünk egy lépést annak irányába, hogy meggyógyuljunk. Érdemes olyan dolgokat csinálnunk, amivel növelhetjük az önbizalmunkat, ami sikerélménnyel szolgál. Jó megoldás lehet a napi pici sikereket is feljegyeznünk magunknak, ez hosszútávon ugyanis csodálatos kapaszkodó lehet. Ha például számunkra kihívást jelent a napi mosogatás, akkor bizony nagy siker, ha mégis megugorjuk azt.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S