Karrierváltás 40 felett
Forrás: Envato

Lehetek túl “öreg” a karrierváltáshoz?

blank
blank

H I R D E T É S

Egy új karriert elindítani? Eldobni a régit és belekezdeni valami újba?

Honnan tudhatjuk, hogy készen állunk-e egy teljes karrierváltásra? Talán ez az egyik legnehezebb döntés, amivel szembesülhetünk a munkánk során. Amikor a 90-es évek elején-közepén szélvész sebességgel terjedt a lifelong learning (élethosszig tartó tanulás) fogalma a köztudatban, sokan csak legyintettek. Ma meg már ennek szellemében végezzük a munkánkat és ez a szemlélet szükségeltetik ahhoz is, ha valami újba szeretnénk kezdeni. Mert jó eséllyel nem abból a szakmából megyünk nyugdíjba, mint amit pályakezdőként megszereztünk.

Karrierváltás negyvenévesen?

Akár még ötvenévesen is lehetséges. Ehhez azonban elhatározás, nyitottság és némi bátorság is szükséges. A valami újba kezdők jellemzően azért fordulnak más hivatás felé, mert már nem szeretik a munkájukat, esetleg nem is szerették már akkor sem, amikor ezt a szakmát választották. De előfordulhat, hogy már nem találnak kihívást a mindennapi feladatokban, esetleg unják vagy kiégtek. Az is megeshet, hogy már nincs szükség a korábban megszerzett szaktudásra, mert elhal a szakma, vagy már nem lehet annyit keresni adott munkával, amiért megérné bejárni dolgozni. Ok lehet a továbblépés lehetőségének hiánya, és az is gyakran áll egy pályaváltásról szóló döntés hátterében, hogy valaki végre azt szeretné csinálni, amire mindig is vágyott és megadja magának a „munkaboldogság” lehetőségét.

A legfontosabb kérdések, amelyeket érdemes tisztázni

Az első pálya, szakma választásánál az emberek többsége érzelmi alapon döntött, esetleg a közelben lévő iskolák közül választott. Érett felnőttként azonban már szert tettünk bizonyos önismeretre, ami elengedhetetlen egy új karrier elindításához. Ugyanis nem elég csupán az új foglalkozás tartalmát ismerni, az is fontos, hogy lássuk: kompatibilisek vagyunk-e vele. Döntésünkben néhány jól megfogalmazott kérdés is segíthet.

  • – Miben vagyok jó, tehetséges? Melyek az erősségeim, illetve a gyenge pontjaim?
  • – Mi motivál a munkámmal kapcsolatban?
  • – Vállalkozóként vagy alkalmazottként látom magamat az új munkámban?
  • – Ismerek-e valakit, aki az általam vágyott munkát végzi? (Ha igen, kérdezd meg a bejárt útról és az esetleges nehézségekről.)
  • – Az egyéni kompetenciáim, a személyiségem, az értékrendem összeegyeztethető-e az új munkával, a munkakörülményekkel?
  • – Mennyi időbe és pénzbe kerül az új szakma elsajátítása?
  • – Meg tudok-e élni az új munkából, azaz van-e rá kereslet?
blank

A siker egyik összetevője: a tervezés

Egy karrierváltás az esetek nagyobb részében nem megy egyik napról a másikra, és ez egy olyan jelentős fordulat az ember életében, ami mindenre kihat: a családra, a megélhetésre, a pszichológiai egyensúlyra stb. Ezért – ha csak nincs külső kényszerítő tényező – érdemes végiggondolni, akár 2-3 évre előre, hogy milyen hatások érvényesülnek az életedben: a gyerekek iskolába mennek/végeznek, lejár az autó- vagy a házhiteled, esetleg valamelyik családtagodat ápolnod kell? Ezek mind megjelennek az anyagi helyzetedben, a szabadidődben, de az életed minőségében is.  

Pontosíts!

Míg 20 évvel ezelőtt a villanyszerelők nem a legtisztább körülmények között dolgoztak, ma az esetek többségében (a gyárakban) szinte steril gyártósorokon, robotokkal kiegészítve végzik a munkájukat. De a pályát választók vagy az álláskeresők fejében még mindig a régi emlékek élnek. Ezért tehát érdemes alaposan megismerni a választott szakma sajátosságait, a benne dolgozók kihívásait, a stresszt okozó körülményeket, a várható nehézségeket. Járd körbe, hogy mennyibe kerül pénzben és időben az új szakma elsajátítása, kitérve olyan részletekre is, hogy hol lehet gyakorlatot szerezni. Majd érdemes kalkulálnod: mennyi idő alatt térül meg a befektetésed, mennyit tudsz keresni az új szakmáddal. Ha mindezt pontosan látod, könnyebb lesz meghoznod a döntést és megtenni az első lépést.

Szerző: K.T.

#karrier #karriervaltas #szakma #munkahely #palyavalasztas #tanulas

H I R D E T É S