munka, felsooktatas, megelhetes, palyakezdes
Fotó: Envato

Érdemes-e munkát vállalni az egyetemi tanulmányaink alatt?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyéni mérlegelés kérdése, hogy belevágunk-e a munkába is tanulmányainkkal párhuzamosan, vagy maximálisan a tanulásra koncentrálunk. De mi éri meg, és meddig?

Mindkettőnek vannak természetesen előnyei, így érdemes megfontolni, hogy melyik utat választjuk. Ha tartunk tőle, hogy miként fog működni egyszerre a kettő, akkor érdemes először elkezdeni az egyetemet, és, ha később úgy látjuk, hogy időnk és energiánk engedi, akkor elkezdeni mellé munkát is keresni. Ha azonban készen állunk arra, hogy tényleg belépjünk a felnőttek világába, és azt szeretnénk, hogy ez anyagilag is megmutatkozzon, akkor bátran vágjunk bele rögtön a munkába is.

Vannak olyan szakok (pl. orvos, jogász), ahol valóban nem fér bele az időbe, hogy az ember kis időre is, de ne a tanulmányaira koncentráljon, viszont a legtöbb szakról elmondható, hogy változó arányban, de jut időnk a munkára is.

Rengeteg diákszervezet kínál állást kifejezetten egyetemi tanulóknak, és a cégek is előszeretettel alkalmaznak rajtuk keresztül munkavállalókat

Ekkor elképzelhető, hogy nem a vállalattal, hanem a diákszervezettel leszünk szerződésben, és tőlük kapjuk a fizetésünket, de ebből nem szokott probléma származni, ha megbízható szervezettel működünk együtt. Erre a cégek legtöbb esetben gondosan ügyelnek, hiszen nekik is érdekük, hogy gördülékenyen menjen a munkavállalás folyamata. Általában, ha a vállalatok megtudják, hogy valaki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, akkor a gyakornoki pozíció kerül előtérbe. Ez számukra és számunkra is előnyös, hiszen gyakornoknak lenni nem jár akkora kötöttséggel, mint rögtön főállást vállalni.

Ha nappali tagozaton tanulunk, akkor érdemes először 20 vagy 30 órában munkát vállalni, hiszen az egyetem túl nagy befektetés részünkről ahhoz, hogy elhanyagoljuk. Aki nem állami finanszírozású képzésen tanul és nem kap anyagi támogatást egyetemi tanulmányaihoz, annak talán nagyobb a nyomás abban, hogy mihamarabb jól jövedelmező állást találjon. Ez nem feltétlenül negatív dolog, hiszen plusz egy motiváció arra, hogy elkezdjünk dolgozni. 

Ha valaki ezt a támogatást megkapja otthonról, akkor dolgozhat csupán önmaga, vagy jövője építése érdekében. Nem kevés összeget lehet összespórolni ezen évek alatt, hiszen az egyetemisták többsége otthon vagy kollégiumban lakik, leszámítva persze, ha valaki albérletben él. 

Mindenesetre tökéletesek ezek az évek ahhoz, hogy egyrészt félre rakjunk, másrészt elkezdjük finanszírozni, ha nem is a teljes megélhetésünket, de legalább egy jó részét. Rendkívül pozitív érzés lesz, és elégedettséggel fog minket eltölteni minden hónapban, amikor megjön a fizetésünk, hiszen ezzel tettünk egy lépést teljes függetlenedésünk érdekében. Ha van tehát lehetőségünk, nézzünk valamilyen munkát egyetem mellett, és az anyagiak mellett szerezzünk értékes tapasztalatot és kapcsolatokat is.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S