munkaeropiac, diploma, karrier, allas
Fotó: Envato

Diploma helyett készségek: ezekre lesz szükség a munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaerőpiac folyamatosan átalakulóban van, ezt az utóbbi két év is tökéletesen bebizonyította, de vajon mire lesz szükség a jövőben? Milyen kompetenciák kerülnek majd előtérbe? 

Az elmúlt két év pandémiás időszaka tanúbizonyságot tett arról, hogy a munkaerőpiac folyamatosan változik, hiszen egyre több cégnél merül fel igényként a hibrid munkavégzés, vagy éppen a teljes home office. Ennek alapján is világossá vált, hogy alkalmazkodni kell a frissülő igényekhez, mind vállalati, mind pedig alkalmazotti szempontból, a hívószó pedig a legtöbb esetben a rugalmasság. Éppen ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen is lesz majd a jövő munkaerőpiaca? Milyen készségek alapján kereshetünk majd állást, valamint számítani fog-e annyira a diploma, mint mondjuk napjainkban? 

Felnövő Z generáció

A Z generációsok, azaz az 1995 és 2000 között születettek úgy vélik remek, cégvezető válhat belőlük, ugyanis

a tanulékonyság, az alkalmazkodókészség, valamint a kíváncsiság jellemző rájuk.

Ezt látszik alátámasztani az Adecco csoport egy korábbi felmérése is, melyből kiderül, hogy 2050-re a cégvezetőket nem a diploma alapján repítik majd a főnöki székbe, ugyanis

sokkal inkább a vizsgákkal meg nem szerezhető szociális készségeken lesz majd a hangsúly. 

Azokon a készségeken, melyek nem tanulhatók az iskolapdban, hanem a munkahelyi ranglétrát végigjárva szerezhetők majd meg.

Generációváltás 

Bár jelenleg mind a hazai, mind pedig a nemzetközi munkaerőpiacon az X generáció van többségben, néhány éven belül a fiatalok kvázi átvehetik az uralmat. A becslések alapján

2025-re a munkavállalók jelentős részét, mintegy 75 százalék az Y és a Z generáció tagjai fogják kitenni.

Az Adecco csoport kutatásában ötezer Z generációs bevonásával szerette volna megtudni, melyek azok a tulajdonságok, ami a jövő cégvezetőire jellemzőek lesznek majd. A felmérésből kiderült, hogy a munkaerőpiacon jelen pillanatban egy generációváltás zajlik. A Z generációsok azonban egészen másként gondolkodnak, mint az idősebbek, ennek hatására pedig teljesen átalakulhatnak a vállalati kultúrák. 

Tényleg felesleges a diploma? 

Nyilvánvalóan ezt így kimondani elég sarkos lenne, ám a felmérésben adott válaszok alapján egyértelműen kiderül, hogy a jövő vezetői nem egy megszerzett papírtól várják a sikert.

A fiatalok ugyanis úgy érzik, a mostani oktatási rendszer nem feltétlenül készíti fel őket megfelelő módon a vezetői döntések meghozatalára,

ezt pedig azt is jelenti, hogy néhány éven belül nagy eséllyel találkozhatunk olyan felsővezetőkkel, akiknek nem lesz diplomájuk. A munkaerőpiacra most betörő generáció úgy gondolja, a kellő tudást nem az iskolapadban ülve szerezhetik meg, hanem a munkahelyi ranglétra lépcsőfokait végigjárva, véleményük szerint pedig

a szakmai gyakorlatok, illetve a tapasztalati tudás azok, amik egy jó vezetőt jellemeznek. 

Előtérbe kerülnek a készségek 

Karvalics Mária, a magyarországi Adecco Kft. HR menedzsere a kutatás napvilágra kerülését követően elmondta, a fiatalok többsége szerint – mintegy 70 százalék – a jövőben a készségek sokkalta fontosabban lesznek majd, mint a képességek. 

A jövőben az olyan szociális készségeken lesz a hangsúly, amikről nem szerezhető papír, nincs belőlük vizsga, és nem feltétlenül láthatóak elsőre az állásinterjún. Ilyen például az empátia, a könnyed és nyílt kommunikáció, a felelősségvállalás, a gyors problémamegoldó képesség, a csapatban gondolkodás vagy a feladatok sikeres átadására való képesség”.

Azt is kiemelte, hogy a fiatalok szerint a mostani vezetők nem túl erősek ezekben a készségekben, még annak ellenére sem, hogy egy Harvad-i kutatás szerint ezek jelentős mértékben meghatározhatják a munka sikerét.

„A jelenlegi vezetőknek tehát a csapat irányításán, együttműködésén, a kreativitáson és az érzelmi intelligenciájukon kellene leginkább dolgozniuk a fiatalok meglátása szerint”

árulta el a szakember. 

Szerző: G.P.
Fotók: Envato

H I R D E T É S