munkaeropiac, kulfoldi munka, esztorszag, munkavallalo
Fotó: Envato

Külföldi munkavállalás: ezt kell tudnod Észtországról!

blank
blank

H I R D E T É S

Észtországot leginkább az adminisztratív irányítás gyorsasága és egyszerűsége jellemzi. A gyakorlatban számos olyan e-szolgáltatást használnak, ami segíti a munkavállalók munkakeresési folyamatát.

Munkaerőpiac

2022 Január 1-jén Észtország lakossága 1 328 439 fő. 2021 első negyedében 650 ezer munkavállaló dolgozott, a foglalkoztatottsági ráta 66.7% volt, a munkanélküliségi arány 5.2%, az aktivitási hányados pedig 71.1%. 

A várható munkaerő szükségletet a Gazdasági és Kommunikációs Minisztérium határozza meg.

A felső- és középfokú szakemberek száma egyre csak nő, miközben az alacsony professzionális képességeket igénylő munkák száma csökken.

Az új munkaerő iránti igényt leginkább a munkaerőpiacot elhagyó munkavállalók száma határozza meg, akiket újakkal kell pótolni, kivéve néhány ifjúsági szektort, mint például az információs és kommunikációs technológia (IKT). Az OSKA ágazatspecifikus tanulmányai rávilágítanak arra, hogy egyre nagyobb szükség van

IKT-szakemberekre, technikusokra és mechatronikai szakemberekre, különböző műszaki területek mérnökeire, erdészeti gépkezelőkre, ápolókra, gondozókra, gyógytornászokra, pszichológusokra, üzleti és adatelemzőkre, de ipari és szolgáltatás tervezőkre is.

Több új munkaerőre van szükség azokban a munkakörökben gazdag szakmacsoportokban is, ahol nagyobb a pótlási igény, mint például a gépjárművezetők, a tanárok (különösen a tudomány, technológia, mérnökség és matematika szakirányon) a gyermekgondozást segítő szakemberek, az ápolók, a gondozók és a magasan képzett építőmunkások terén.

Az eddig vizsgált területekről kiderült, hogy túl kevés a diplomás olyan szakokon,

mint a rendszerelemző, szoftverfejlesztő, különböző szakterületek mérnökei, de a logopédus is.

A magasan képzett munkások közül hiányoznak a betanított vízvezeték-szerelők, asztalosok, mechatronikai szakemberek és gépkezelők, de hiányoznak a fakezelők és a betakarítógép-vezetők is.

Ezekben a szektorokban keresik a munkavállalókat

 • Audiológusok és logopédusok
 • Magasan képzett építőmunkások
 • Gondozók az egészségügyi intézményekben
 • Mérnökök
 • Egészségügyi dolgozók
 • Mechatronikai szakemberek
 • Asztalosok
 • Alkalmazás programozók
 • Rendszerelemzők
 • Szoftverfejlesztők
 • Web és multimédia fejlesztők
 • Tehergépkocsi-vezetők
 • Tanárok

A nők foglalkoztatása jobban támogatott, mint máshol

A nők bizonyos kedvezményekben részesülnek várandósságuk alatt, 3 év alatti gyermek nevelése vagy fogyatékos gyermek nevelése esetén. Azok a nők, akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, csak előzetes beleegyezésükkel küldhetők üzleti útra. Terhes nő, 16 éven aluli gyermeket nevelő nő, illetve fogyatékos gyermeket nevelő nő más településre nem helyezhető át. A munkáltató nem mondhatja fel a munkaszerződést várandós nővel, illetve terhességi és szülési szabadságra jogosult nővel, illetve szülői vagy örökbefogadói szabadságon lévő személlyel a munkaviszony miatti elbocsátás miatt. Nőket nem lehet nehéz fizikai munkára alkalmazni, egészségkárosító munkára, vagy földalatti munkára. A munkaadóknak biztosítaniuk kell a várandós nők számára a szülés előtti vizsgálatra az orvos által előírt időpontokban szabadságot; az ilyen kinevezésekhez szükséges idő a munkavállaló rendes munkaidejének részét képezi. Nem írható elő túlóra a várandós nőktől, illetve a terhességi vagy szülési szabadságra jogosult munkavállalóktól.

munkaeropiac, kulfoldi munka, esztorszag, munkavallalo
Fotó: Envato

Fizetés

Észtországban a minimálbért a köztársasági kormány rendelete határozta meg, és 2021. január 1-jétől a minimális órabért 3,86 euróban, míg a havi minimálbért 654 euróban állapították meg.

Szerző: Schneider Charlott / EURES
Fotó: Envato

H I R D E T É S