munkatars, munkahely, protokoll, beilleszkedes
Fotó: Envato

Új munkatárs vagy? – ezekre figyelj oda az első napokban

blank
blank

H I R D E T É S

Az első nap igencsak meghatározó egy új munkahelyen és joggal merül fel a kérdés: van bármiféle illemszabály, amit célszerű lehet betartani? 

Az első benyomás fontosságáról már itt, a Karrier Trend oldalán is több ízben írtunk, de nem győzzük hangsúlyozni, mennyire jelentőségteljes szereppel bír, pláne, ha új munkatársként  kezdünk egy munkahelyen. Két ember kapcsolatának ugyanis meghatározó eleme lehet az első találkozás, új alkalmazottként pedig ez fokozottan igaz, hiszen újoncként az első napokban pontosan mi vagyunk azok, akik azt a bizonyos első benyomást teszik a többiekre. Éppen igyekezzünk a dologból a legtöbbet kihozni, az első találkozás ugyanis meghatározhatja a munkatársak rólunk alkotott véleményét. 

Szigorúan tilos elkésni 

A késés alapvetően sem illendő, de az első napon elkésni röviden és tömören: rettenetesen ciki. Ennek hatására nem kizárt, hogy a főnökben rossz vélemény alakul ki rólunk, a pontatlanság ugyanis nem csak illetlenség, de azt is prezentálja: minket ez az egész nem is érdekel. Persze előfordulhatnak bakik, késik a busz, dugóba kerülünk stb, de pontosan ezért érdemes az első munkanapon időben elindulni, vagy ha a csillagok tényleg úgy állnak és nem érünk oda időben, akkor telefonálni és sűrű bocsánatkérések közepette jelezni, nem fogunk odaérni a megbeszélt időre. 

Tegezni vagy magázni? 

Manapság ez már kevesebb alkalommal okoz problémát, ám az idősebb munkatársak esetén érdemes figyelni a másik szavaira, hogy tegezve vagy magázódva beszél-e velünk. Fontos tudni, hogy a tegeződés lehetőségét – bármekkora rangbéli különbségről is van szó – az illemszabályok tekintetében csakis a nő ajánlhatja fel. 

A cég megismerése 

Ha van rá mód, akkor már érdemes rögtön az első néhány napban segítséget kérnünk a cég megismerésében. Jó megoldás lehet, ha megfigyeljük a szokásokat, esetleg körbekérdezünk, mi a protokoll az étkezés vagy éppen a dohányzás tekintetében. Bátran érdeklődjük meg, van-e büfé, a kollégák kijárnak-e ebédszünetben, vagy házon belül oldják meg. Lényeges, hogy az első néhány napban nyitott szemmel járjunk, így lehetőségünk nyílik felvenni a cégen belüli szokásokat. Nyugodtan kérdezősködhetünk, informálódhatunk, ez pozitív képet is festhet rólunk, hiszen azt mutatja, hogy a beilleszkedés a célunk. 

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S