meglepett munkatárs
Forrás: Envato

Türelem és bölcsesség – mit tegyél (és mit ne) az első munkanapodon

blank
blank

H I R D E T É S

Az első munkanap nemcsak az újonnan érkezett számára nehéz, hiszen a régi közösségnek is meg kell ismernie egy új tagot, és lehetőség szerint beintegrálni a már meglévő szervezetbe.

Az első munkanap része az adminisztráció, a szerződéskötés, a munkavédelmi oktatás, az orvosi vizsgálat, a különböző eszközök, a munkavégzéshez kapcsolódó védőruhák felvétele, az informatikai eszközök, a kapcsolatok beüzemelése, a mobiltelefon-előfizetés elintézése, észre sem vesszük és már dél van. Hová jártok ebédelni, milyen lehetőségek vannak az étkezésre, hogy jutok kávéhoz? Aztán a munkahelyi szervezet megismerése, ki kicsoda, kivel leszek közvetlen kapcsolatban, … és csak záporoznak a kérdések. Az biztos, hogy nem tudunk minden információt azonnal feldolgozni és biztosan lesznek visszatérő kérdéseink, ezért az egyik legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban: legyünk roppant türelmesek. Magunkkal és a többiekkel is.

Tiszta lappal

Egy új munkahelyen tiszta lappal indulhatunk. Nincs múltunk, csak, amit elmesélünk magunkról, ezért érdemes végiggondolni, hogy milyen információkat osztunk meg magunkról. Nem biztos, hogy szerencsés a volt munkahelyünket, illetve a kollégáinkat szapulni, mert annak a jelenlegi munkatársak számára is üzenetértéke van: máshol, másoknak őket fogjuk szidni. Annyit elmondhatunk, hogy hol dolgoztunk korábban, mi okból váltottunk, de ami történt, az korábban történt és ebben a pillanatban már nem érvényes. Ezért inkább a jelenre koncentráljunk, a helyi viszonyok megismerésére.

Hallgass, és jól figyelj!

Az első napokban célszerűbb többet hallgatni és kevesebbet beszélni, hiszen így tudunk rengeteg információhoz jutni, felmérni a körülményeket és megteremteni bennük a magunk helyét. Persze, kérdezzünk bátran, ha valamit nem értünk, ezzel a többieknek is lehetőséget adunk arra, hogy megismerjenek bennünket. Az első napok az esetek többségében döntően befolyásolják, hogy miként könyvelnek el minket, pl. felmérik, hogy pletykásak vagyunk-e, hiszen biztosan lesz olyan, aki ránk zúdítja a vélt vagy valós sérelmeit, a másik kollégával való egyet nem értéseit.

Várjunk az ötletekkel

Szinte minden munkahelyen elhangzik egy varázslatos mondat: „ezt így szoktuk”, amivel nem biztos, hogy rögtön egyet fogunk érteni. Lehet, hogy azonnal meglátjuk, miként lenne célszerűbb azt a bizonyos dolgot gyorsabban, egyszerűbben megcsinálni, mégsem tanácsos rögtön az első napokban ezzel indítani. Nem ismerjük a körülményeket, nem tudjuk, hogy miért van úgy, ahogy, ha egy kicsit már el tudunk tájékozódni a viszonyok között, hitelesebben hangzik majd a szánkból az új megoldás.

Az első időszak tehát mindenkinek izgalmas, viszont ne feledjük: a foglalkoztatás kétoldalú dolog. Mi a munkaerőnket, a tudásunkat, a tapasztalatunkat és a kapcsolatrendszerünket visszük egy munkahelyre, amit megvesz tőlünk a vállalat. Fogjuk fel ezt egyenrangú viszonynak, ami a mi helyzetünket is más aspektusba helyezi.

Fotó: Envato

Szerző: K.T.

#hr #munkaugy #karrier #munkahely #munkanap

H I R D E T É S