negynapos-munkahet-kiserlet-karrier-munka
negynapos-munkahet-kiserlet-karrier-munka

Eldőlt: Mindenhol négynapos munkahétnek kéne lennie

blank
blank

H I R D E T É S

A négynapos munkahétre való átállás legújabb, talán legmeggyőzőbb bizonyítéka egy 2022 februárjában kezdődött hat hónapos kísérletből származik, amelynek során 33, hat országban foglalkoztató vállalat négy napra, azaz 32 órára csökkentette alkalmazottainak hetét. A 4 Day Week Global által szervezett valós kísérlet azt vizsgálta, hogy az alkalmazottak az idő 80%-ában ugyanolyan produktívak lehetnek-e – ugyanannyi fizetésért. Az eredmények túlnyomórészt pozitívak voltak: a programban részt vevő vállalatok megnövekedett bevételről és az alkalmazottak egészségi állapotának és jólétének javulásáról számoltak be. A siker után pedig további száz, több ezer embert foglalkoztató cég fontolgatja vagy már alkalmazza ugyanezt a megközelítést.

Tehát ha valaha is megpróbáltad rávenni a főnököd, hogy váltson át négynapos munkahétre, ez a legjobb bizonyíték arra, hogy ez működhet. Az új jelentés eredménye egyértelmű volt: a négynapos munkahét mindenki számára jobb volt.

Hónap kérdése: A te fizetésed követi az inflációt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

“Valószínűleg őrülten hangzik, de működik” 

A tárgyalás kezdetén a Soothing Solutions, egy írországi, gyerekeknek köhögéscsillapító tablettákat gyártó cég alkalmazottai szkeptikusak voltak a négynapos munkahét kivitelezhetőségével, nemhogy nyereségességgel kapcsolatban. De az alapítók Sinéad Crowther és Denise Lauaki nagy reményeket fűztek hozzá. Amikor a céget 2017-ben megalapították, a duó emberközpontú kultúrát akart kialakítani, így amikor Crowther 2021-ben értesült a 4 Day Week programjáról, úgy látta, hogy ez a tehetségek vonzásának és megtartásának módja.

Amióta a Soothing Solutions tavaly felvette az első alkalmazottait, egyetlen alkalmazott sem hagyta el a céget. “Az egyik alkalmazottunknak van egy idős szülője, aki halálos beteg volt, és a négynapos munkahét bevezetése által heti három-négy napot tudott vele tölteni” – mesélte. “Azt mondta, hogy ezt az időt semmi sem tudja visszaadni neki. Ezt semmilyen más munkahelyen nem tudta volna megtenni.” Egy másik dolgozó szabadidejében is folytathatta szenvedélyét a fotózás iránt, mondta Crowther, hozzátéve, hogy “kiderült, hogy fantasztikus fotós!”

Nincsenek hátrányai

A négynapos munkahét folyamatos törekvése nem az első alkalom, hogy a hagyományos munkamodellt felforgatják. 1926-ig a szokásos amerikai munkahét hat napig tartott. Ezután Henry Ford öt napra csökkentette a munkahetet névadó cégénél. Úgy vélte, egy plusz szabadnap növeli a dolgozók termelékenységét, és több szabadidőt biztosít a dolgozóknak, hogy több pénzt költsenek – remélhetőleg Ford autókra. Az újítás bevált, és miután a dolgozókat figyelembe véve szerevzték a műszakot, a Fair Labour Standards Act 44 órás munkahétben határozta meg a normát; egy 1940-es módosítás a mára szokásos 40 órás munkahétet határozta meg. Mostanra pedig a normáink ismét megérettek az újításra.

Barry Prost, az ír Rent a Recruiter nevű cég társalapítója, egy speciális tehetségszerző szolgáltatás, részt vett a hat hónapig tartó négynapos munkahét próbaidőszakában azzal a céllal, hogy kezelje a személyzet fluktuációját – ami a koronavírus-járvány óta sok vállakozás számára probléma. A járvány kezdetekor a Rent a Recruiter már állandó távmunka modellre állt át, és a program hallatán a cég úgy döntött, kipróbálja a négynapos hetet is. Prost számára különösen fontos volt annak biztosítása, hogy a váltás ne okozzon kárt az ügyfeleknek. E fenntartások ellenére Prost azt, hogy az ügyfelek nemcsak támogatták a módosított ütemtervet, hanem néhányan még arról is érdeklődtek, hogy hogyan tudnák maguk kipróbálni a négynapos hetet.

Döntő fontosságú, hogy az új megközelítés hatalmas nyereséget hozott a 20 főt foglalkoztató kis startup számára. A hat hónapos próbaidőszak alatt a Rent a Recruiter megduplázta bruttó nyereségét, és számításai szerint a személyzet produktivitása is megduplázódott ezalatt az idő alatt. És bár nem ez volt a kezdeti motiváció, Prost azt mondta, hogy az előnyök nem csak a vállalat bevételén mutatkoztak meg. “Van egy menedzserünk, aki egyben pszichoterapeuta is – most már több időt tud másodállására fordítani” – mondta. “Vannak nálunk anyukák és szülők, akik pénteken el tudják vinni a gyerekeiket, amit egyébként nem tudtak volna megtenni.”

A kevesebb munkaidő a környezetet és a nemek közötti egyenlőtlenséget is javíthatja

Míg a négynapos munkahét alkalmazói elsősorban üzleti hatást keresnek – a bevételben vagy az alkalmazottak jólétében –, előfordulhatnak kevésbé nyilvánvaló előnyök is.

Egyrészt a kevesebb munkaidő összefügg a kevesebb idővelszén-dioxid-kibocsátás – az emberek kevesebbet ingáznak, és a vállalkozások kevesebb energiát használnak fel. A 4 napos heti próba azt találta, hogy a résztvevők egy órával kevesebb időt töltöttek ingázással, mint a próba előtt. És amint azt Orla Kelly, a University College Dublin környezetszociológusa, a 4 napos hét kísérlet vezető kutatója elmondta, a rövidebb munkahét segít az embereknek abban, hogy környezetbarátabb döntéseket hozzanak. “Amikor az emberek hosszabb ideig dolgoznak, hajlamosak egy ilyen munka-költés ciklusba kerülni, ahol a fogyasztási szokások meglehetősen intenzívek” – mondta Kelly. Kevesebb szabadidővel az emberek hajlamosabbak eldobható műanyag csomagolásban vásárolni élelmiszereket, gyaloglás vagy tömegközlekedés helyett autóval járnak munkába, és több pénzt költenek anyagi javakra. Kelly azt mondja, hogy mivel ezt nehéz mérni, a kutatás még mindig a kezdeti szakaszban van,

A négynapos hét jelentős javulást jelent a nők jólétében, élettel való elégedettségében és alvásában is . Mivel a nők hajlamosak több gondoskodási kötelezettséget vállalni, a plusz munkaszüneti nap volt a leghasznosabb számukra, lehetővé téve az érzelmi munka többletterhelésének egyenletesebb elosztását. Írországban, ahol a kísérletben részt vevő vállalatok közül sok székhelye volt, a részmunkaidős munkavállalók 70%-a nő . „A nők gyakran dolgoznak kevesebbet fizető állásban, ezért általában ők azok, akik részmunkaidőre költöznek, még ha nem is akarnak” – mondta Kelly. Különösen az elmúlt néhány évben a nők tömegesen hagyták el a munkaerőpiacot, vagy az órák lerövidítése, a kiégés vagy a gyermekgondozási lehetőségek hiánya miatt. “Ez problémás lehet a hosszú távú karrierjük, a nyugdíjjárulékaik és a háztartáson belüli hatalom dinamikája szempontjából” – mondta Kelly. A munkaidő-csökkentés mindenki számára segít abban, hogy a nők teljes munkaidőben maradjanak, és ne érezzék úgy, hogy kiszorulnak a munkaerőpiacról. 

Nem valószínű, hogy a világ egyik napról a másikra négynapos hétre fog átállni, de a próba valódi előnyökkel járt, és megmutatta, hogy sokféle vállalat számára lehetséges a változás, amennyiben hajlandóak változtatni. Mivel a vállalatok továbbra is a munkaerő bevonásával és megtartásával küzdenek, a négynapos hét viszonylag egyszerű megoldás lehet. A kísérlet után pedig nem sok kifogás van arra, hogy ne próbáljuk ki.

Forrás: Insider
Fotó: Envato

H I R D E T É S