Robotpincér
Forrás: youtube

Robotpincérek után jönnek a robotnővérek is – sok szektorban így pótolnák a munkaerőhiányt

blank
blank

H I R D E T É S

Három éven belül több ezer robot fog besegíteni Magyarországon több szektorban. Kész vannak az első prototípusok.

A vendéglátásban és az egészségügyben a hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló és nővér robotokat is készít az Enjoy Robotics Zrt. A robotok fejlesztésével, gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó cég Fülesden építette fel 2500 négyzetméteres üzemét, amely az első magyar robotgyár. A társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta – hangsúlyozta Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója.

Egy robot ára jelenleg 4 millió forint, az első prototípusok az idén, a második fél évben készültek el, a kisszériás sorozatgyártás pedig jövőre, év elején indulhat.

Hangsúlyozták, a járvány világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket.

A fejlesztők olyan kommunikációs rendszert építettek ki, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára.

Jelenleg “érdeklődő fázisban” van a piac

Mindenki keresi a megoldást, hogyan lehetne a munkaerőhiányt megoldani, a költségeket csökkenteni, a vírushelyzet kihívásaira válaszolni. Már 3 éven belül számítanak arra, hogy minden városban lesznek robotok az egészségügyben és vendéglátásban.  Európában Magyarországgal azonos a helyzet, így a robotfejlesztéssel és gyártással európai szinten az elsők között vannak a vezérigazgató szerint.

A következő terület, ahol robotokat alkalmaznának, az idősgondozás.  Az otthoni felügyeletet látnák el és mérsékelhetik az idősek magányát.

Forrás: MTI

Fotó: youtube

H I R D E T É S