Gondolkodó nő
Young girl is dreaming by the window with notebook and pen

Saját „jóllétünk” megteremtése, avagy mit tehetünk mi a saját boldogságunkért?

blank
blank

H I R D E T É S

Az a munkahely, amelyik odafigyel dolgozóira, hozzájárul a munkavállaló jóllét érzéséhez, komoly előnyökre tehet szert a versenypiacon, a tehetségek vonzásában és megtartásában is. Érdemes azonban azt is számba venni, mi is az, ami rajtunk, munkavállalókon múlik. A kérdés körbejárásához visszamehetünk egészen a pályaválasztásig, de a karrierépítés és nem utolsó sorban az önismeret mindenképpen fontos a témát illetően.

Már a pályaválasztáskor eldől minden?

Az első lépés, amivel a jövőnket kezdjük el építeni, amikor pályát, szakmát választunk magunknak. Ezzel a lépéssel már rátérünk egy útra. Sok fiatal azonban nem tudja, merre menjen, mégis mit válasszon. Vajon szülőként, tanárként ilyenkor mit lehet javasolni? 

Azt tapasztaljuk, hogy a középiskolás diákok sokszor az alapján választanak főiskolát, egyetemet, hogy mi a kedvenc tantárgyuk a középiskolában, ez azonban csalódást eredményezhet, akár már az egyetemen. Kétségtelenül nehéz a pályaválasztás, hiszen a világ gyorsan változik, régi szakmák tűnnek el, újak jönnek létre.

Egy kutatás szerint a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzünk.

Akkor melyek azok az elemek, amire akár már a pályaválasztás során támaszkodhatunk? Már a pályaválasztáskor fontos, hogy tisztában legyünk a legalapvetőbb dolgokkal (amit azonban sokszor elfelejtünk), hogy mi is az, ami valójában érdekel bennünket? Miben vagyunk tehetségesek? Milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk? Tudjuk esetleg, hogy milyen későbbi karrierlehetőségek állnak a rendelkezésünkre, ha a kiválasztott szakirány mellett döntünk? Hosszútávon ugyanis nem mindegy, hogy a munkánk során mennyiben tudunk önmagunk lenni, mennyire tudunk azonosulni a munkakörrel, feladatkörrel.

Karrierépítés tudatosan?

A ranglétrán való előrehaladás, a folyamatos szakmai fejlődés során sokszor hajlamosak vagyunk (kényelemből?) azt gondolni, hogy ez a munkáltatón múlik, hiszen ő ad lehetőséget nekünk ahhoz, hogy előre lépjünk, és lehetőség vagy van, vagy nincs. Több kutatás is alátámasztotta azonban, hogy a munkavállalónak igenis van szerepe abban, hogyan alakul a karrierje, hogyan egyengeti saját útját, hiszen ahogy a mondás is tartja, „néma gyereknek anyja sem érti a szavát”. Természetesen nem lehet mindenkiből felsővezető egy szervezeten belül, de a tudatosság segíthet bennünket abban, hogy ne csak sodródjunk az árral, hanem formálója legyünk a saját életünknek.

Valóban ismerjük önmagunkat? Tudjuk egyáltalán mi járulna hozzá a saját boldogságunkhoz?

Mikor a karrierépítésről beszélünk, felmerül a kérdés, hogy valóban tudjuk-e, mit szeretnénk? Mi az, ami hozzá tud járulni a „jóllétünkhöz”? Szeretnénk vezetők lenni, de tudjuk-e, az mivel jár? Mekkora nyomással, milyen feladatokkal? Egyáltalán valóban mi szeretnénk azt, vagy a környezetünk, családunk várja el tőlünk? Úgy gondolom, hogy az önismeret a kulcs ahhoz, hogy jóban legyünk önmagunkkal. Fontos olykor magunkba nézni, és elgondolkodni, mi is a mi igazi vágyunk. A pénz a fontosabb és az előmenetel (akár a magánélet, a nyugalom rovására), vagy az a fontos, hogy azzal foglalkozunk, amiben valóban örömünket leljük, akár a fizetés rovására? Vagy esetleg mindkettő lehetséges?

Összességében azt gondolom, hogy a saját élethelyzetünk, jóllétünk megítélése sok tényező függvénye, ugyanakkor mi tudjuk igazán (ha mélységében magunkba nézünk), hogy valóban jól vagyunk-e önmagunkkal. Úgy gondolom, hogy fontos magunkba nézni, akár szakember segítségét kérni, hogy feltárjuk, mi is az, ami társadalmi nyomásként van rajtunk, és mi is az, amit valóban mi szeretnénk. Véleményem szerint ez az első lépés ahhoz, hogy majd a későbbiekben jól tudjunk lenni magunkkal.

Szakértő:

Venczel-Szakó Tímea, közgazdász, munkaerő-piaci szakértő, business coach PTE KTK

Fotó: Envato

#karrier #palyavalasztas #onismeret #coaching #well-being

H I R D E T É S