Dr. Pamela Mehta

“Tervez Ön gyermeket?”– kérdezték az állásinterjún. A válasz kettétörte karrierjét

blank
blank

H I R D E T É S

„Olyan pályán dolgozom, amely hagyományosan tele van fehér férfiakkal.” Törvénytelen kérdést kapott az állásinterjún az amerikai orvos.

Dr. Pamela Mehta okleveles ortopéd sebész, jelenleg a kaliforniai Resilience Orthopedics tulajdonosa. A hölgy amellett, hogy magasan képzett orvos, három gyönyörű gyermek édesanyja. Dr. Metha azzal vált ismertté a közelmúltban, hogy nyilvánosságra hozta, hogyan került méltatlan helyzetbe pályafutása elején a nemi hovatartozása és a gyermekvállalási terve miatt.

A TikTok-on közzétett videójában – amelyet több mint 16 millióan néztek meg – elmesélte, hogy az állásinterjún arról kérdezték, tervez-e gyermeket. Érzékelve a hátrányos megkülönböztetést, némi habozás után elvállalta a munkát. Ám a helyzet egyre súlyosbodott, miután állapotos lett, ennek ellenére ő továbbra is keményen dolgozott, még hat héttel a szülés után is. Hat hónappal később, amikor ismét teherbe esett, munkáltatója egyre inkább háttérbe szorította. Dr. Metha jogi segítséget kért, majd néhány év kemény munka után megnyitott saját rendelőjét.

Videójához számtalan – jellemzően orvosként – dolgozó édesanya írt hozzászólást, és osztotta meg saját, hasonló tapasztalatait.

Dr. Mehta a BuzzFeed-nek azt nyilatkozta: “Amikor a volt munkáltatóm megkérdezte, tervezek-e gyermeket, csalódott voltam, mert tudtam, hogy büntetni fognak, amiért igent mondok. Mégis elvállaltam az állást, mert ez volt álmaim munkája. Azt is tudtam, hogy a kérdés illegális, de ez már csak így megy – sok olyan kérdéssel szembesülnek a nők a munkahelyen, amelyek törvénytelenek, csak foglalkoznunk kell vele. “

Dr. Mehta elmondta, ügyvédet fogadott azért, hogy segítse őt a munkahelyi kérdésekben. “A legtöbb jogász azt mondja, nehéz bizonyítani a nemi és anyasági diszkriminációt. A korábbi munkáltatóm azzal rágalmazott, hogy rossz szakember vagyok, holott én voltam a harmadik legtöbbet operáló orvos, és a betegeim is szerettek.”

“Az ortopéd sebészet hagyományosan a fehér férfiak szakterülete. Az Egyesült Államokban az ortopéd sebészek csak mintegy 6% -a nő. Ez a társadalom és ez az ország nem támogatja a dolgozó, gyermekes anyákat. És ez a harc még nagyobb a hagyományosan férfiak által uralt területeken“- mondta.

Dr. Mehta hangsúlyozza, hogy a nőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy igenis képesek arra, hogy olyan életet éljenek, amiben egyformán helyet kap a család és a karrier is. Ki kell lépni a mérgező munkakörnyezetből, mondja. “Keressen olyan munkahelyet, amely támogatja Önt és az életcéljait, legyen szó gyermekvállalásról vagy magánéletről!” – tette hozzá.

Korábbi foglalkoztatójának pedig ennyit üzent: “Annak a munkáltatónak, aki megpróbálja hátrányos helyzetbe hozni a nőket a gyermekvállalás miatt, szembe kell néznie azzal, hogy eljön az a nap, amikor a nőkkel egyenlően és tisztelettel bánnak majd a munkahelyen, és mi pedig nem állunk meg addig, amíg ezt el nem érjük!”

Fotó: Twitter

#diszkriminacio #karrier #egyenjogusag

H I R D E T É S