webshop, online kereskedelem, vallalkozas, foglalkoztatas
Fotó: Envato

Milyen költségekkel jár egy webshop üzemeltetés?

blank
blank

H I R D E T É S

Összegyűjtöttük azokat a kiadásokat, amelyekkel tanácsos kalkulálnunk, ha szeretnénk hosszútávon működtetni online áruházunkat.

Az utóbbi években rendkívül megnőtt az internetes vásárlás iránti kereslet, amely nagyban kedvez a webshopoknak. Több bolt döntött úgy, hogy részlegesen vagy teljesen átáll az online kereskedelemre, ezzel megspórolva számtalan költséget. Ennek ellenére egy webshop elindításának és üzemeltetésének egyaránt vannak költségei, melyekkel jó, ha tisztában vagyunk, mielőtt bármibe belevágnánk. 

Webshopok üzemeltetésének lehetőségei

Ha valaki nem egyedileg tervezett felülettel rendelkezik, akkor mindenekelőtt számolnia kell a bérelhető webáruház időszakos díjával. A Shoprenter vagy az Unas hazánkban nagy népszerűségnek örvend, így ezek oldalán könnyen tájékozódhatunk az árakról. Ha elkészült a weboldalunk és nem szolgáltatást, hanem terméket kívánunk értékesíteni, akkor termékeink előállításának vagy beszerzésének költségeivel mindenképp kalkulálnunk kell. Ezeknek a költsége vállalkozásonként nagyban eltér, így egyéni kalkulációk szükségesek. Fontos, hogy számoljunk magának a logisztikának a díjával is, főleg, ha rendelkezünk raktárkészlettel. A logisztikai feladatokat kiszervezhetjük más cégeknek plusz díjért, de dönthetünk a dropshipping mellett, amikor is csak közvetítőként veszünk részt a folyamatban, és nem magunk raktározunk.

A webshop működtetésének költségei

A pénzügyi tranzakciók átszámítása is kiemelkedően fontos, például a fizetési opcióknál. Ahhoz, hogy az ügyfél bankkártyával tudjon nálunk fizetni, annak is költsége van részünkről, hiszen a szolgáltatónak jutalékot fizetünk. Ezen kívül szükségünk lesz számlázó programra (például Számlázz.hu vagy Billingo), hiszen már nem muszáj ezt papír alapon intézni. Fontos gondolni a termékfeltöltésre, hogy lesznek-e ezzel kapcsolatban költségeink. Intézhetjük ezt mi magunk csoportos termékfeltöltéssel, de nagy mennyiségű termék esetében dönthetünk úgy, hogy megbízunk erre egy külön munkaerőt, ami viszont kiadással jár. 

A webshop üzemeltetés elengedhetetlen eleme a könyvelés, így avval is havi szinten számolnunk kell. Jogilag egyaránt sok mindennek kell megfelelnünk, így, ha szükséges, akkor egy szakember bevonása megnövelheti a költségeinket. Ez természetesen még mindig kevesebb költség, mintha egy hiba miatt büntetést kellene fizetnünk. 

Azzal, hogy folyamatosan működtetünk egy webshopot, még nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk fejlesztésre vagy karbantartásra. Ez nem biztos, hogy havi fix kiadás, de időnként esedékes lesz. Opcionális, hogy költünk-e külön marketingre, esetleg ügyfélszolgálatra, vagy mindezt mi magunk intézzük. Vannak olyan kiadások tehát, amik elkerülhetetlenek, de léteznek a webshopnak olyan részei is, amit mi magunk meg tudunk csinálni anélkül, hogy ez számunkra plusz költséggel járna.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S