leadership

Covid? Akkor szervezeti diagnózis és gyors válságkezelés!

blank
blank

H I R D E T É S

A szervezeti diagnózis nagy segítséget nyújt abban, hogy tisztábban lássuk cégünk adottságait, kihívásait, hogy a rendelkezésünkre álló alapanyagokból a „legjobbat főzzük”. A kialakult járványhelyzet okán most még fontosabb tisztán látni a szervezet állapotával kapcsolatban, ezért érdemes szervezeti diagnózissal felmérni, hogy a cégünk milyen teljesítményre képes aktuálisan, és milyen konkrét lépésekkel lehet ezen javítani. – Ruszák Miklós szervezetdiagnosztikai szakértő a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége Képzési és Minősítési Tanácsadó Testülete vezetőjének gondolatai alapján.

Vajon hol tartunk most a covid diktálta szédítő menetben? Jóslatokba senki nem bocsátkozna a várható fejleményeket illetően, de talán lassan, a beoltottság mértékével egyenes arányban körvonalazódik egy reménytelibb jövőkép, azzal együtt, hogy vélhetően hosszabb ideig még védelmi intézkedésekkel kell számolnunk. A legtöbb cég életét kisebb-nagyobb mértékben, de biztosan befolyásolták az elmúlt időszakban fellépő változások, kihívások, és ez a bizonytalansági faktor várhatóan még jó ideig velünk lesz.

Érdemes megvizsgálni, hol tart most a cég, a munkatársak mennyire fáradtak bele az elmúlt időszak nehézségeibe, mennyi még bennük a mozgósítható tartalék, és hogyan érdemes ezzel operálni.

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy jelen helyzetben egyszerű dolog megtartani kollégáinkat, vagy könnyű eldönteni, hogy ha választásra kényszerülünk, kivel érdemes tovább folytatni és kit engedjünk el, és akivel folytatjuk a közös munkát, annak hogyan tartsuk fenn a motivációját. – hangsúlyozza Ruszák Miklós.

Cégvezetőként rálátásunk nyílhat, milyen állapotban van a szervezet a munkatársak szempontjából. Nem is kell messzebb menni, mint a védettség kérdése: vajon mennyire érzik magukat komfortosan, biztonságban munkatársaink? Fizikai biztonságuk szem előtt tartása az alapvető szükségletek között szerepel, ami napjainkban még nagyobb reflektorfénybe került, ám ezen túl vannak az elégedettségüket befolyásoló további motivációs faktorok is, ezekről sem szabad megfeledkezni! Vajon ebben a helyzetben tisztában vagyunk-e vele, ők milyen igényeket támasztanak a cég felé és mennyire elégedettek, mik az igényeik és elvárásaik? Mindezek jelentős mértékben befolyásolja lojalitásukat. Tudjuk-e kik a hangadók, véleményformálók, akiket érdemes megnyerni magunknak, hogyan tudunk eredményesen elindítani egy változtatási folyamatot?

Átlátjuk-e mennyire rengette meg a járvány vállalkozásunk alapjait és hogyan alakította át a belső struktúrát, viszonyrendszert, és az elköteleződést? Az új helyzet több karakteres változással járhat. Szélsőséges esetben akár a hirtelen halálozás vagy betegség miatti átrendeződésekkel is számolni kell. Tisztában vagyunk-e vele, hogy vészhelyzetben akár csak átmenetileg is, de ki veheti át a marsallbotot, megfelelő-e a tudásátadás, vagy fennáll a tudásvesztés lehetősége?

A szervezetdiagnosztika megvizsgálja és feltárja a kockázati pontokat, és akárcsak egy minden részletre kiterjedő orvosi vizsgálat során, itt is kiderül, hol gyengébb az áramlás, hol vannak gócpontok, vagy veszélyfaktorok. Ha pedig egy stabil várat képzelünk magunk elé, akkor látszik, mely pilléreken kell az építményt akár a strukturális alapoknál is megerősíteni. Természetesen a bajok feltárása önmagában nem elég, érdemes egy akciótervet is kidolgozni és lépésről lépésre végrehajtani a kockázatok csökkentése érdekében. A szervezeti diagnózis egy kitűnő eszköz arra, hogy számadatokra alapozva hozhassunk döntéseket, és célzott fejlesztési folyamatokat tervezhessünk – hívja fel a figyelmet a szakember.

Ha a vizsgálat és a „leletek” alapján jól kivehető, hogy mennyire életképes a cég, mennyire egységes a csapat, felmérhetjük, mit tehetünk a megerősítése érdekében. Ha fény derült a szervezeti kultúra, a munkafolyamatok, a motivációs tényezők cégen belüli összefüggésrendszerére, érdemes azonnal hozzálátni az orvosláshoz.

A hazai vállalkozások esetében ritkán találkozunk szilárd és erős elismerés kultúrával – emelte ki Ruszák Miklós – ez ugyanis nem igazán jellemző az itthoni cégek többségére, így biztosan nem lövünk mellé, ha bátrabban és gyakrabban adunk pozitív visszajelzéseket a kollégáknak. Lehetőleg már másnap kezdjünk hozzá. Ők lesznek ugyanis azok, akikkel kölcsönös egymásra utaltságunkban vállvetve képesek leszünk majd kihúzni a kátyúból a meg-megrekedő szekeret, hogy újra az útjára tereljük. A jól elvégzett munka és a kölcsönös megelégedettség jegyében bizonyára előbb stabilizálódhatunk egyéni és céges szinten egyaránt. Együtt, az összefogás jegyében.

Szerző: B.E.

#hr #szervezetikultura #vallalkozas #covid #coaching #szervezetidiagnozis

H I R D E T É S