Céges tréning
Forrás: Envato

Ezekkel a céges tréningekkel fejlesztheted és tarthatod meg a munkatársaidat

blank
blank

H I R D E T É S

Munkavállalóként is hasznos az élethosszig tartó tanulás, munkaadóként pedig szinte elengedhetetlenné vált ennek ösztönzése az elmúlt időszakban – egyfelől a kollégák megtartása érdekében, másfelől a jelentős pályaelhagyási hullámmal kialakult helyzet kiküszöbölésére. Íme pár céges tréning javaslat, ami mindenkinek jót tesz.

A cégek közötti munkaerővándorlás egyre több vállalatnak okoz fejtörést: 2020-ban minden második cég tapasztalt az előző évekhez képest nagyobb fluktuációt, a munkahelyek több mint felénél a fluktuáció mértéke 6 százaléknál magasabb volt – derült ki a Profession.hu HR körkép 2021 című friss, reprezentatív kutatásából. Erre megoldást jelenthet az új kollégák tréningezése, fejlesztése. Az alábbi összeállítás segítséget nyújthat egy céges tréninglista összeállításában.

Mérjük fel az igényeket

Érdemes először egy belső felméréssel indítani a projektet: egy rövid kérdőív segítségével megismerheted a kollégák igényeit, szükségleteit, megtudhatod, hogy milyen területeken érdemes fejlesztőkurzusokat indítani számukra, illetve ki, milyen feltételek és körülmények között venne részt ezeken szívesebben. Derítsd ki, hogy otthonról, egyénileg, saját időpontot választva, vagy csoportosan, online közvetítve, esetleg kisebb csapatokba rendeződve az irodában összegyűlve lehetnénk a leghatékonyabbak.

Alapvető funkciók és eszközök

Bár alapvető eszköz a legtöbb irodai munka esetében az Office csomag – és emiatt sokan nem szívesen kérdezősködnek erről – mégis sokszor, akár több éves használat után fedezünk fel olyan funkciókat, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi munkavégzést. Vannak kifejezetten erre specializálódott szakemberek, de feltehetően a kollégák között is akad olyan, aki nem csak hogy az átlagnál alaposabban ismeri ezeket a programokat, de szívesen utána is néz, hogy mikkel érdemes még ezeken felül tisztában lenni. Egy pár alkalmas online kurzus keretében, kis gyakorlással kiegészítve nagy segítség lehet a legtöbb alkalmazott számára ezek átbeszélése és bemutatása.

Prezentációs készségek és beszédtechnika

Kevésbé gyakori a napiszintű használatuk, de amikor szükség van rá, nagyon jól jön, ha tudjuk, mi fán teremnek az előadástartás és az ezt támogató prezentáció összeállításának titkai. Az elméleti részt követően a prezentálás terén javasolt a gyakorlás és az éles szereplés előtti főpróba, ahol a belsőkörű hallgatóság visszajelezhet az előadóknak, kérdésekkel, kiegészítésekkel segítheti a felkészülést és a végeredmény magas színvonalát.

Nyelvi kurzusok

Manapság szinte elengedhetetlen a legtöbb munka esetében a legalább egy, de akár több idegennyelv ismerete és használata. És bár a legtöbb felsőfokú képzés, szakiskola esetében is van erre vonatkozó követelmény, a nyelvet nem elég egyszer megtanulni, rendszeres használat nélkül idővel megkopik ez a tudás. Olyan vállalatoknál, ahol a napi szintű feladatelvégzéshez nem szükséges a használata, érdemes tehát erre is figyelmet fordítani és folyamatosan fejleszteni a kollégák aktív nyelvtudását. A megbízott magántanárok mellett egyéb jó lehetőségek is adódhatnak, például egy, az adott nyelvet jól ismerő kolléga megbízása csoportos foglalkozások megtartására, így a csapat laza és jókedvű hangulata is biztosított lehet.

A fenti ötleteken felül még sok más tréning felmerülhet, legyen szó akár tárgyalástechnikai vagy projektmenedzsment-készségek fejlesztéséről, szakmaspecifikus ismereteket bővítő képzésekről, kreatív íráskészséget javító kurzusról. Az említett tréningek mellett pedig valamivel informálisabb, csapatépítés céljából megszervezett programok is hasznosak lehetnek, amelyek során kevésbé szakmai fókuszú ismeretek megszerzése mellet lazíthatnak is a kollégák, miközben erősítik az összetartást és a cég iránti elköteleződést.

Fotó: Envato

H I R D E T É S