önbizalom, önbizalom növelés, önbizalom fejlesztés, önbizalmad
önbizalom, önbizalom növelés, önbizalom fejlesztés

A magabiztosság a siker útja: 5 stratégia a munkahelyi önbizalom kiépítéséhez

blank
blank

H I R D E T É S

Akár alkalmazottként, akár vállalkozóként próbálsz érvényesülni a munka világában, nagyon fontos, hogy kellő magabiztossággal rendelkezz. A sikerhez ugyanis elengedhetetlen a saját magadba és a képességeidbe vetett hit. Cikkünkben most 5 olyan hatékony stratégiát mutatunk neked, amivel növelheted a munkahelyi önbizalmad, amire szükséged lesz, hogy hosszú távon is érvényesülni tudj a választott szakmádban. 

Azonosítsd az erősségeid és használd is azokat 

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy mérd fel, mik azok a dolgok, amikben kiemelkedően jó vagy. Foglald össze ezeket az erősségeket majd keresd meg a lehetőséget arra, hogy ezeket a munkád során is bemutathasd. Az erősségeid felmérése és kihasználása biztos módja lehet annak, hogy növeld az önbizalmad. 

Tudd, mik a gyengeségeid és dolgozz rajtuk 

Senki sem tökéletes, ha viszont felismered a saját gyengeségeid, az az önfejlesztés első, nagyszerű lépése. Ha már tudod, mi az, amin dolgoznod kellene, akkor fektess időt és erőfeszítést abba, hogy ezeken a területeken fejleszteni tudd magad. Akár a feletteseddel is beszélhetsz a témáról, hiszen cégek sok esetben támogatják a szakmai tréningeket, képzéseket. Ha pedig el tudsz menni egy-egy ilyen tréningre, akkor nem csak különböző, új készségekre teszel majd szert, de az önbizalmad is fixen növekedni fog a munkád során. 

Higgy magadban 

Fontos, hogy pozitív gondolkodásmódot alakíts ki, ezzel ugyanis saját magad is erősíted, ráadásul munka közben is sokkal magabiztosabbnak tűnsz majd. Valahányszor úgy érzed, úrrá lesz rajtad az önbizalomhiány, gondolj arra, mennyi mindent értél már el. Emlékeztesd magad az eredményeidre és bízz a képességeidben. 

Kövesd nyomon a saját sikered 

Persze nem azt mondjuk, hogy minden kisebb mérföldkő után ünnepeltesd magad, de a saját vállad nyugodt szívvel megveregetheted, ebben semmi kivetnivaló nincs. Hihetetlenül motiváló lehet az is, ha naplót vagy digitális nyilvántartást vezetsz az elért eredményeidről. Ettől egyáltalán nem leszel fellengzős vagy nagyképű, sőt erről rajtad kívül senkinek nem is fontos tudnia. Ez mindössze azt a célt szolgálja, hogy előkapd, ha éppen nem vagy a toppon, így minden negatívabb pillanatodban emlékeztetni tudod magad arra, mennyi mindenben vagy szuper ügyes és tehetséges. 

Bátran kérj segítséget 

Akár hiszed, akár nem, de az önbizalom egyik jele, hogy bátran mersz segítséget kérni. Ez ugyanis azt mutatja a kollégák és a felettesek számára, hogy bár mindent megtettél, igyekeztél, mégis előfordul, hogy elakadsz egy folyamatban. Viszont minden erőddel azon vagy, hogy megoldást találj a problémára, ha pedig ehhez az kell, hogy segítséget kérj, akkor megteszed, hiszen nem derogál beismerni, hogy te sem vagy mindentudó. 

Forrás: CityMagazine 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S