globális munkavállalás, hibrid munkavállalás, kutatás, remote job, távmunka
globális munkavállalás, hibrid munkavállalás, kutatás, remote job, távmunka

A távmunka és a globális munkavállalás: Az előnyök és kihívások a határok nélküli munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

A távoli munkavégzés kapcsán rendre jelennek meg egymásnak ellentmondásos információk, egyes elemzések szerint a home office-ban dolgozók nem annyira hatékonyak, míg más kutatások mindezt cáfolják. Az igazság feltehetően valahol félúton van, éppen ezért most nézzük meg, mik azok az előnyök és kihívások, amikkel a határok nélküli munkaerőpiacon szembesülni lehet. 

Igény a home officera 

Bár a home office fogalma közel sem volt ismeretlen a 2020-ban kitörő koronavírus világjárvány előtt sem, mégis igazán fókuszba akkor került, hiszen számos vállalat döntött amellett, hogy a betegség terjedésének megelőzése végett otthonról foglalkoztatja a munkavállalókat. Persze, ahogy a járvány kezdett lecsengeni, egyre többen szivárogtak vissza az irodába, az igény azonban egyértelműen megmaradt arra, hogy az alkalmazottak otthonról is vagy csak otthon dolgozzanak. Nyilván a távoli munkavégzés nem abszolválható bizonyos munkakörökben, de a tipikusan irodai munkák esetében viszont ez mindenképpen opció. 

Előnyök és kihívások 

2023-as Remote Workforce Report: The Rise of Globally Distributed Teams című jelentés tanúsága szerint a cégvezetők továbbra is optimisták a távmunka növekedését illetően, és arra számítanak, hogy ez a növekedés a következő öt évben is folytatódni fog. A kutatás arra is rávilágított, hogy a távoli munkavállalók alkalmazása csökkentette a költségeket, főleg az iroda bérléssel kapcsolatos kiadásokat. A toborzási költségek bizonyos esetekben emelkedtek, azonban a vezetők úgy vélik, ez megéri a befektetést. A kutatásban résztvevő válaszadók 60 százaléka számolt be arról, hogy nőtt a minőségi pályázók száma egy-egy nyitott pozícióra, amióta elfogadták a távoli munkaerő-modellt, 35 százalékuk pedig arról beszélt, javítani tudják a piaci versenyképességet, ha több nemzetközi távoli alkalmazottat vesznek fel. A jelentés szerint a home office lehetősége növelte a munkaerő megtartás statisztikáját is. A tanulmány persze kitér arra is, hogy egyes vállalatok azért nem szorgalmazzák a home office lehetőségét, mert tartanak attól, hogy az alkalmazottak nem lesznek elég hatékonyak vagy éppen elkötelezettek a cég felé. Nos, a jelentést elkészítését segítő válaszadók igyekeznek ezeket a félelmeket eloszlatni, ugyanis a megkérdezettek szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, a vezetők azt állítják, hogy az alkalmazottak termelékenysége nőtt, amióta lehetőségük van a távoli munkavégzésre. 

A hibrid modell lehet a megoldás 

Annak ellenére viszont, hogy az előrejelzések szerint is a távmunkában van a jövő, sok vállalat számára még mindig prioritást élvez az irodahelyek megtartása. Ennek persze oka lehet az is, hogy a teljes távmunka kialakítása óriási szakadékot képezhetne a generációk között, ugyanis az idősebb munkavállalók nem szívesen cserélnék le az irodát, míg a fiatalok jelentős többsége inkább ezt a megoldást preferálná. A jelentés szerint az alkalmazottak preferenciáinak összetettsége miatt a hibrid modellt érdemes továbbra is előnyben részesíteni, ezzel ugyanis a munkaadók egy rugalmas környezet hoznak létre az alkalmazottak számára akik így aztán el is tudják dönteni, számukra az irodai vagy az otthoni környezet lenne-e a kedvezőbb. 

Forrás: FM Magazine 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S