Egészséges életmódot folytatni munka mellett mindig nagyobb kihívás. Ezeket a gyors vegán ebédötleteket hétköznap, munka után is könnyen elkészíthetjük.
Leggyakoribb tévhit, hogy növényi alapon nem lehet laktató és egészséges ételeket készíteni. Mi most erre rácáfolunk két gyorsan elkészíthető vegán ebédötlettel.
Mogyorószószos ázsiai tészta
A legfőbb hozzávaló a mirelit ázsiai zöldségkeverék. Számtalan verzió kapható. Ha szeretnéd, ezt friss zöldségekkel (póréhagyma, répa, gyömbér, brokkoli stb.) tovább tuningolhatod.
Hozzávalók:
– ázsiai mirelit zöldségkeverék
– rizstészta
Szószhoz:
– 3 púpos ek mogyoróvaj
– 4 ek szójaszósz
– 2 ek tahini
– 3 ek víz
– 1 tk gyömbérpor
– 1 tk fokhagymapor
– 1 kk chili pehely
Egy forró serpenyőbe beleöntjük a mirelit zöldég felét, majd leöntjük 3 ek szójaszósszal. Amíg a zöldségek kiolvadnak és átsülnek, elkészítjük a szószt a felsorolt hozzávalók összekeverésével és megfőzzük a rizstésztát az útmutató alapján. A szószt a kész zöldségekre öntjük, alaposan összekeverjük és 1-2 percig még sütjük, végül a tésztára halmozzuk.
Vöröslencse dahl
A vöröslencse nem csak tápértéke miatt kiváló étel, de azért is szerethetjük, mert főzés előtt nem kell beáztatgatni. Felhasználás előtt alaposan átöblítve 10 perc alatt puhára főzhető. Ez pedig remek hír mindenkinek, aki gyorsan szeretne finom és egészséges ebédet készíteni, ami munkába is kiváló.
Hozzávalók:
– 200 g vöröslencse
– vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 kk kurkuma
– 2 tk curry por
– ½ tk gyombér por
– 1 tk fűszerkömény
– 7 dl víz
– 3 ek kókusztej
– só, bors
– olaj a sütéshez
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítva megpároljuk az olajon. Erre kerül rá az átmosott vöröslencse, amit vízzel felöntünk. (Ha elfőtte, de még nem puha a lencse, pótoljuk!) Fűszerezzük és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül hozzáadjuk a kókusztejet, rottyantunk rajta egyet és el is készült.
Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato