Szüleinktől, nagyszüleinktől megtanultuk – hisz gyerekként valószínűleg jó sokszor hallottuk –, hogy a reggeli a legfontosabb étkezésünk. Nyáron még ennél is nagyobb odafigyelést igényelhet a reggeli hozzávalóinak összeválogatása, elkészítése.
No, de miért is kell még nagyobb figyelmet szentelnünk a reggelinknek nyári időszakban? Természetesen azért, mert fontos étkezésről van szó, annak tartalmasnak kell lennie, de úgy, hogy ne terhelje meg a szervezetet és mégis energiával lássa el. Könnyű, laktató, amely jól indítja a napunkat. Igaz, hogy kánikula idején testünk működéséhez kevesebb energia szükséges, de nem mindegy, hogy azt a keveset milyen étellel visszük be.
Miért kell máshogy gondolni a reggelire nyáron?
Mondunk néhány meggyőző érvet, amiért érdemes átgondolni, hogy mit fogyasztunk reggelire:
A hőségben könnyebben izzadunk, ami miatt a testünk több folyadékot veszít. Ezt pótolni szükséges, ha szeretnénk elkerülni a kiszáradást. A gyümölcsök, zöldségek, az ezekből készített saláták fogyasztása segít fenntartani a hidratáltságot. Természetesen még így is elmaradhatatlan a vízzel történő folyadékpótlás.
A könnyű és friss ételek általában gazdagok vitamintokban, ásványi anyagokban és rostokban. Ezeket a zöldségek és gyümölcsök tudják megadni, ráadásul támogatják az immunrendszer működését és a szervezet általános egészségét.
Nincs azzal gond, ha alkalmanként nehezebb, zsírosabb ételt fogyasztunk, de ne csodálkozzunk azon, ha magunkat is nehezebbnek érezzük, és nincs energiánk semmire (pláne nem dolgozni). Ezért kell az emésztőrendszert kímélni. A nehéz ételek nyáron könnyen emésztési problémákat okozhatnak. A munkahelyünkre ne nehéz reggelit vigyünk, ha nem akarunk megküzdeni a munka mellett a puffadással, székrekedéssel, gyomorégéssel is.
A bikinitestet a tudatosan nyárra készülők már valószínűleg elérték, de ebben az időszakban többen érezhetik úgy, hogy a fogyás megvalósítható. Ideális időszak ez azért, mert javarészt arra törekszünk, hogy sok folyadékot fogyasszunk és amúgy is kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket. Jobban esnek a hűtött gyümölcsök, a friss zöldségek és a belőlük készült ételek. A zsíros ételek megemésztéséhez ráadásul több energiát használ fel a testünk, vagyis az plusz munka és úgy is éljük meg. Ezért kell könnyebbre venni a reggeliket.
Térjünk a lényegre!
No, azt már tudjuk, hogy miért érdemes a könnyű, de tápláló, rostban, vitaminokban gazdag reggelikben gondolkodni. Most már csak ötlet kellene, amelyet megvalósíthatunk? Azzal is készültünk.
Frissítő folyékony reggeli
A szinte végtelen számú kombinációban elkészíthető smoothie-k frissítő, egészséges italok. Ha még előző nap elkészítjük és a hűtőben tároljuk, akkor a hűtési funkció fokozottan megvalósul. Igazán frissítő, ízlelőbimbókat (is) ébresztő smoothie az epres. Ehhez szükségünk lesz körülbelül két csészényi eperre tisztítva és félbevágva, 1 banánra, 1 pohár natúr görög joghurtra és 2 teáskanálnyi mézre. Ez utóbbi akár el is hagyható. Csupán csak turmixolni kell és már indulhat is a reggel, a munka.
Tartalmas, de könnyű
Ha úgy érzzük, hogy a smoothie – legyen az bármilyen egészséges, finom és könnyű – mégsem lesz elegendő a napindításhoz, valami ennél tartalmasabb szükséges, akkor érdemes kicsit korábban ébredni reggelinket.
A cukkínikrémet nemcsak elkészíteni, de még elfogyasztani is célszerű otthon, mert pirítóssal az igazi. A cukkínikrémhez szükséges 2 kisebb vagy 1 nagyobb cukkíni, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, csipet só és bors, ízlés szerinti bazsalikom és oregánó.
A meghámozott cukkinit reszeljük le kis lyukú reszelőn. Olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymákat, majd adjuk hozzá a cukkínit is. Borssal szórjuk meg és hagyjuk párolódni. A legvégén célszerű sózni, valamint a bazsalikommal és oregánóval ízesíteni. Friss pirítóssal isteni, egészséges és tartalmas reggeli.
Kanalat vigyél magaddal! reggeli
Azért lesz szükségünk a kanálra, mert diós-gyümölcsös zabkását is vihetsz magaddal a munkába. Ehhez szükség lesz egy bögrére, mint mérce. Ezzel a bögrével mérjünk ki 1,5 zabpelyhet, 2/3 mandulatejet, 1/2 bögre vizet, 1 bögre piros bogyós gyümölcsöt és 5 szem diót és/vagy mandulát. Ha extra ízekre is vágyunk, akkor mehet hozzá bármilyen más gyümölcs is, amire vágyunk.
A zabpelyhet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a mandulatejet, majd kezdjük el melegíteni és folyamatos kevergetés mellett akkor lesz jó, ha felforr és sűrűbbé válik. Ezzel a kása része kész is és a folytatás sem bonyolultabb, ugyanis a diót, mandulát és a gyümölcsöket feltétként ráhelyezzük a kására.
Ez csak három nagyon egyszerű, de annál jobb recept ahhoz, hogy könnyebben induljanak a tikkasztó napok.
Szerző: Rónai Márta