kiberbiztonsag, verseny, hacker, pecs
Fotó: Freepik

Kiberbiztonság, mint kritikus tényező: beláthatatlanok lehetnek a következmények?

blank
blank

H I R D E T É S

A kiberbiztonság kritikus tényezővé vált a mai világban mivel egyre komolyabb következményei lehetnek a megfelelő óvintézkedések elhanyagolásának.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete 2022 július 28 – 31. között immáron ötödik alkalommal szervezte meg IT biztonsági versenyét. Melyen rekordszámú nevező, közel 600 fő vett részt. Idén először a verseny győztesei egy 10 fős csapat tagjaként fogják képviselni Magyarországot a European Cyber Security Challenge rendezvényen, ami Bécsben kerül megrendezésre szeptemberben.

Kiberbiztonság, mint kritikus tényező

A gazdaság és a társadalom digitális átalakulásával a kiberbiztonság kritikus tényezővé vált a mai világban. Ráadásul egyre komolyabb következményei lehetnek a megfelelő óvintézkedések elhanyagolásának. Előrejelzések szerint 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, a 2017-es 27 milliárddal szemben. Ahogy egyre inkább összefonódik a digitális és a fizikai életünk, új típusú veszélyek jelennek meg az életünkben, a kibertámadások által okozott károk a társadalom alapvető működését is veszélyeztethetik.

Fokozott veszély

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat vagy zsaroljanak szervezeteket. Miután letiltották informatikai rendszereiket és adataikat, de akár számunkra észrevehetetlen módon is felhasználhatják a biztonságosnak hitt adatainkat, akár hosszú időn keresztül is. A cégek és magánszemélyek tehát egyaránt fokozott veszélynek vannak kitéve, sokszor a nem megfelelő védekezés és intézkedések miatt. Emellett a kiberbűnözők is egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, amivel nehéz lépést tartani.

A kiberbiztonsági tudatosság növelése

A HCSC legfőbb célja a kiberbiztonsági, technikai képességek gyakorlása, a szakma népszerűsítése, új tehetségek felkutatása és a kiberbiztonsági tudatosság növelése. A három napos versenyen olyan realisztikus helyzetekben kellett helyt állni az etikus hackereknek, amelyek gyakorlatban sűrűn előforduló szituációkat imitáltak. Úgy mint például számítógépek támadása és jogosultságok megszerzése sebezhetőségek kihasználásával, vagy egy már megtámadott számítógép elemzése. A feladatok nagy része az elmúlt időszakban felfedezett, aktuális módszerekkel volt megoldható, így a résztvevők naprakész gyakorlati tudására volt szükség.

kiberbiztonsag, verseny, hacker, pecs
Fotó: Cubifox

Pécsi csapat

A HCSC’22 versenyen a pécsi Cubicfox digitális termékfejlesztő cég két kollégája is az élen szerepelt: Kovács Norbert a kategóriájában 2. lett, összetettben a 4. Varga Bálint pedig kategóriájában a 4., összetettben pedig a 7. helyet érte el. Szeptemberben drukkolhatunk nekik, hogy az országos csapat képviseletében a Bécsben megrendezésre kerülő európai megmérettetésen is hasonlóan jó helyezést érjenek el. Ezzel Pécsk nevét a kiberbiztonság területén is feltűzhetik a térképre.

Fotó: Freepik

H I R D E T É S