Elbocsátás
Forrás: Envato

Ezért nem szereti a főnök, ha tisztában vagyunk a jogainkkal

blank
blank

H I R D E T É S

A kisvállalkozások egy részénél még mindig az a nézet uralkodik, hogy „te csak dolgozz, mi majd minden mást intézünk”. Ami nem is lenne gond, ha a munkáltató és a munkavállaló érdeke azonos súllyal esne a latba. De sajnos ez sok esetben nincs így. Főleg jogi kérdésekben.

Miért néznek felhúzott szemöldökkel a munkáltatók, ha alkalmazottjuk nem írja alá a közös megegyezésről szóló felmondást, mivel nem ő kívánja otthagyni a céget, és tudja a jogát, hogy a rendes felmondással végkielégítés és szabadságmegváltás is jár? Vagy miért okoz még 2021-ben is meglepetést a cégvezetők számára, ha munkavállalójuk tájékozott az ágazati béreket illetően, és a munkájáért legalább azzal egyenértékű fizetést szeretne kapni?

Számos történetet hallunk olyan esetekről, amikor az elbocsátandó kolléga elé írásban letett felmondást azonnal alá akarják íratni vele, pedig lelkileg roppant megterhelő lehet ez a helyzet (pláne, ha váratlanul éri), és nem is biztos, hogy ilyen nyomás alatt képes felelős döntést hozni. Plusz a törvény nem is kötelezi rá. Olyan is előfordult, hogy valakit védett korban, tehát a nyugdíjazása előtt bocsátottak el így, és mivel annyira megdöbbent a döntésen, hogy még gondolkozni sem tudott, ott azonnal aláírta a papírt, ezzel pedig a munkanélküli státuszát is (ami közfoglalkoztatással teljesedett ki). Vagy ott van egy másik eset: a munkáltató visszakérte a munkavállalójától a neki „folyósított” családi adókedvezmény összegét fél évre visszamenőleg egy összegben, mivel szerinte nem volt jogos annak elutalása. Azonban az érintett kolléga utánanézett, -kérdezett a dolognak, és kiderült, hogy az megjárt neki.

Mi van, ha a munkatárs nem ilyen tájékozott és „bátor”? Márpedig nem mindenki az.

Természetes, hogy a munkáltató és a munkavállaló nézőpontja különböző, az érdekeik sem mindig keresztezik egymást. De a törvények, a jogszabályok kereteket szabnak kettejük viszonyának. Az, hogy valaki nem ismeri ezeket, nem mentesíti az alól, hogy a szabályozások ellenében járjon el. Aki valamennyire is ismeri a vállalkozói világot, tudja, hogy a kisvállalkozásokat irányítóknak cégvezetőknek, könyvelőknek, jogászoknak, HR-eseknek, és még ki tudja, mennyi mindennek kell lenniük egyszerre ahhoz, hogy működtetni tudják a vállalkozásukat. Ehhez elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékozódjanak, és olyan szakmai tanácsadókkal működjenek együtt, akik naprakészek a saját területükön.

De ahogy a cégvezetők, úgy a munkavállalók is egyre felkészültebbek a jogaikat, a lehetőségeiket illetően. Nem ritka, hogy a munkaszerződésüket átnézetik egy jogásszal, mielőtt aláírják, vagy ahogy a fenti esetben is, utánanéznek a hatályos jogszabályoknak. A munkaerőpiacra belépő Z generáció tagjai pillanatok alatt elővarázsolják a rájuk vonatkozó előírásokat az internetről, és élnek is az ezek nyújtotta lehetőségekkel. Azon is érdemes elgondolkodni: ha elvárja tőlük a munkáltató, hogy a munkájukban a jogszabályok megtartásával, a legjobb tudásuk és naprakész információk birtokában lássák el a feladatukat, akkor munkavállalóként miért ne működnének így?

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

H I R D E T É S