Női kiégés

A kiégés inkább a nőket fenyegeti

blank
blank

H I R D E T É S

A nőket jobban érinti a kiégés, mint a férfiakat, állítják a statisztikai adatok. A fizetetlen házimunka és a fizetett szakmai munka végtelen kombinációja égeti nemcsak a fizikai, de a mentális energiát is.

„Évek óta átnéznek rajtam, amikor az előléptetésekről vagy béremelésről van szó. A férfi kollégákat másképp kezelték. És ez csak romlott, amióta anya lettem. Sajnos egyre fogy a motivációm az élet minden területén. Ez persze oda vezet, hogy egyre rosszabbul végzem a munkám, így csökken a bizalom velem szemben. Érzem, ahogy a karrierem csúszik ki a kezeim közül. Minden nap a túlélésre játszom.” – mondta egy banki alkalmazott nő.

A LinkedIn felmérése szerint a nők 74% -a mondta, hogy nagyon, vagy valamilyen mértékben stresszes a munkája miatt, míg a férfiak mindössze 61% -a küzd ezzel a problémával. A szakértők általában egyetértenek abban, hogy nincs egyetlen ok, amiért a nők kiégnek, de azt széles körben elismerik, hogy a társadalmi struktúráknak és a nemi normáknak jelentős szerepük van. A munkahelyi egyenlőtlenségek például elválaszthatatlanul kapcsolódnak a hagyományos nemi szerepekhez.

„Állandó belső harcom van amiatt, hogy merjek-e több fizetést kérni. Attól tartok, népszerűtlen leszek, ha ezt meglépem, mert feszegetem a határokat.” – mondta a középkorú banki alkalmazott.

Sokat emlegetett téma az is, hogy a nők gyakrabban visznek egyszülős családot, így egyedül maradnak a gyermekekkel kapcsolatos feszültségekkel, a háztartási feladatokkal, amiért semmilyen elismerés nem jár, így romlik az önbecsülésük, ami pedig egyre közelebb visz a kiégéshez.

A társadalomban mélyen gyökerező egyensúlyhiányt tovább súlyosbította a járvány. Egy magyar pszichoszociális kockázatértékelés szerint a megkérdezettek harmada, negyede mutat lelki és/vagy testi tüneteket, amelyek közül a leggyakoribb a nyugtalanság és az ok nélküli fáradtság. A válaszadók nagyjából harmada mondta azt, hogy szükség lenne valamilyen professzionális segítségre annak érdekében, hogy fel tudja dolgozni a koronavírus járvány okozta lelki nehézségeket.

Munkaerőpiaci elemzők attól tartanak, hogy a nők rossz munkahelyi mentális egészsége elriaszthatja a jövő generációit attól, hogy ambiciózus szakmai célokat tűzzenek ki, különösen akkor, ha családot is akarnak alapítani. Ez pedig tovább súlyosbíthatja a munkaerőpiacon meglévő nem egyenlőtlenségeket.

Fotó: Envato

#kieges #diszkriminacio #munkaeropiac #mentalisegeszseg

H I R D E T É S