blank

Depresszióhoz vezet az iskolabezárás – a WHO szerint jobb, ha az intézmények nyitva maradnak

blank
blank

H I R D E T É S

Az iskolák nyitva tartását szorgalmazza a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője az Indexnek adott interjújában azt mondta, a lezárások, korlátozások miatt a tinédzserek körében jelentősen emelkedett a depressziós megbetegedések száma. Ezért tartják fontosnak, hogy az intézmények nyitva maradjanak.

Ledia Lazeri hangsúlyozta, a lezárások mentális következményeit nem lehet figyelmen kívül hagyni.  Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek depressziós problémái összefüggenek az iskolabezárásokkal.

A WHO egyik felmérésében a résztvevő országok 93 százaléka számolt be arról, hogy ellátórendszerük nem rendelkezett megfelelő kapacitással a mentális problémákkal küzdők kezelésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a stressz és a szorongás jellemző kísérő tünete a lezárásoknak, és jelentősen csökken a lakosság pszichés ellenálló képessége. Szintén kísérőjelensége a járványnak az ételrendelés, az ingerszegénnyé vált környezetben nagyon sokan az evésben keresnek örömet. Ezek a mellékhatások hosszú távon fejtik ki a hatásukat, megérteni is csak később tudjuk majd – vázolta a lapnak Ledia Lazeri.

A naponta szaporodó vakcinahírekről azt mondta, bár sok készítmény van jó stádiumban, „a biztonságos és hatékony oltások elfogadása azonban idő kérdése”. Szerinte a leginkább veszélyeztetett csoportokat kell előtérbe helyezni: az egészségügy dolgozóit és az időseket az oltásoknál.

Forrás: Index

#mentalisegeszseg #jarvany #korlatozasok #oltas #WHO

H I R D E T É S