blank

Ezekkel a prevenciós lépésekkel tehetünk a járvány miatti depresszió ellen

blank
blank

H I R D E T É S

Igenis léteznek megelőző intézkedések annak érdekében, hogy a járványhelyzet és az időjárással összefüggő borongós hangulat ne vezessen teljes koronavírus-depresszióhoz. Egy osztrák pszichológus szerint az alábbiak azok. 

Anneliese Aschauer-Pischlöger szerint a félelmek, a stressz és az aggodalmak általában olyan kellemetlen érzések, melyek kezdetben védekező reakciót váltanak ki az emberek többségében. Szeretnénk „eltaszítani őket”, és megpróbálnánk erősek és irányítottak maradni. Ez egy bizonyos ideig elég jól működhet, de az elfojtott érzéseknek jellemző tulajdonsága, hogy újra megjelennek a hátsó ajtón, például testtünetek, álmatlanság révén, vagy nagyon erős, ellenőrizhetetlen formában.

Következzen hát néhány tipp a szakembertől, melyekkel elkerülhetjük a bajt.

1. Nézzünk szembe félelmeinkkel és aggodalmainkkal!

Először is fel kell ismernünk és el kell fogadnunk ezeket az érzéseket. Alapvetően a félelmek és aggodalmak megvédenek minket a veszélyektől. De ha ezek túlzottan átveszik az irányítást felettünk, korlátozzák a cselekvőképességünket, akkor először meg kell próbálnunk más képet kapni a dolgokról, fel kell ismerni a még formálhatót, és inkább a bizalom felé kell fordulni.

2. A segítséget el kell fogadni

Minden nehéz helyzetben vagy a nehézségekre és lehetetlenekre összpontosíthatunk – amelyek mély gödörbe sodornak minket -, vagy folyamatosan változtathatjuk a perspektívánkat és arra összpontosíthatunk, ami lehetséges. Ha következetesen arra fókuszálunk, ami megvalósítható és konfigurálható, az visszavezet minket az energiába.

3. Egészséges dózisban adagoljuk a híreket, kerüljük az „energiavámpírokat”!

Nagy dilemma: fontosabb jól informáltnak lenni, vagy inkább ne hagyjuk, hogy a hírek még jobban lehúzzanak minket? A pszichológus szerint napi egyszer, hiteles forrásból bőven elég a legújabb történésekről olvasgatni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a memóriánkba sokkal inkább beégő, terhelő tartalmú képeket és videókat érdemes elkerülni, már amennyire ez lehetséges.

Sokan azt gondolhatják, hogy ezzel a módszerrel túlságosan elfordulnak a világ eseményeitől, ez azonban – különösen válság idején – időről időre megengedett eszköz a folyamatos negatív gondolatok elkerüléséhez.

Ugyanilyen fontos egyébként az is, hogy saját érdekünkben távol tartsuk magunkat a negatív nézőpontú emberektől. Ha nagyon érzékenyek vagyunk a negatív információkra hasznosabb, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik világosabban és megbízhatóbban tudják értékelni a dolgokat.

4. Saját energiaszintünk folyamatos töltést igényel

Rengeteg módja van annak, hogy feltöltődjünk és kicsit kiszakadjunk a járvány miatti rossz hangulatból: beszélgessünk a koronavíruson kívül más témákról is, mozogjunk amennyit és ahogyan csak tudunk, vegyünk részt online kulturális eseményeken, olvassunk jó könyveket, találjunk új hobbikat, kezdjünk bele valamilyen projektbe!

Forrás: https://www.karriere.at

Szerző: T.M.

#koronavirus #lelkiegeszseg #depresszio #jarvany #tanacsadas

H I R D E T É S