Munkaszünet - ebédidő
Faiatal férfi vegetáriánus ebédet eszik munka közben

Nem mindegy, mi kerül az asztalra nyári ebédszünetekben!

blank
blank

H I R D E T É S

Hőhullámok idején a munkavégzés fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre, az átlagosnál melegebb időben az egészséges alkalmazottat is extrém igénybevétel érheti. A nyári hőségben így több okból is fontos, hogy könnyű falatokkal készüljünk a munkahelyi ebédszünetre: nem csak az áhított bikiniforma kedvéért, hanem annak érdekében is, hogy elkerüljük a délutáni „kajakómát”, avagy azt az állapotot, mikor a túl nehéz étel és a kánikula együttes hatására teljességgel megzuhanunk. Néhány javaslattal segítünk, hogy jobban menjen a munka a melegben.

Ha a forróság testünket és gondolatainkat is megzavarja, véletlenül sem kellene nehéz ételekkel további nyomást gyakorolni magunkra és egyébként is bizonytalan teljesítőképességünkre. Nyáron a könnyen emészthető, azonban laktató menü az igazi, az azonban nem egyenlő a salátadiétával.

Minden az előkészületeken múlik!

Az úgynevezett meal prep (a meal angolul étkezést jelent, míg a prep a preparation, vagyis előkészítés szó rövidített verziója) évek óta divatos nem csak fitneszmodellek, de sok az egészségére valamit adó munkavállaló számára is. Az ételek otthon, előre történő elkészítése megkönnyíti a dolgos mindennapokat. Főként azok számára praktikus korábban megfőzni a napi ételsort, akiket frusztrál azon gondolkozni, milyen ebédet fognak az adott munkanapon magukhoz venni. Három lépést kell csupán magunkévá tenni: tervezés, bevásárlás, előre elkészítés.

A meal prep nagy előnyeihez tartozik, hogy pontosan tudjuk, miből készül a tányérunkra kerülő fogás, az hogy így a lehető legegészségesebben táplálkozhatunk, és hogy könnyebb egy esetleges étrendet betartani, valamint hogy pénzt és időt spórolunk.

Fontos a megfelelő kombináció

A hordozható uzsonnásdobozok és üvegedények gyakran pompás színekben játszanak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy sok egészséges zöldség kerül beléjük. Emellett a jó fehérjék és egészséges szénhidrátok is elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott étkezéshez. Célszerű még magunknál tartani valamilyen snacket, például dióféléket vagy gyümölcsöt is. A kombinációkhoz különböző összetevők választhatók, így ráadásul változatos és ízletes maradhat az étel.

Víz, víz, víz, folyadék!

Azt mondanunk sem kell, hogy a megfelelő étel mellé elengedhetetlen a fokozott vízbevitel is a hőségben, ugye? A meleg miatti ártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás. A víz mellett ihatunk tejet, tejes italokat, turmixokat, teákat, zöldség- és gyümölcslevek egyszerű vagy kombinált változatait.

Így dolgozzunk nyáron

A megfelelő étkezés és fokozott folyadékbevitel mellett még néhány egyszerű lépéssel könnyíthetjük helyzetünket a tikkasztó munkanapokon. Íme, néhány példa:

  • tartsunk több szünetet, dolgozzunk rövidebb munkaperiódusokban;
  • ha nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést, akkor könnyű, világos színű és laza ruházatban végezzük feladatainkat;
  • a légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya betegségeket okozhat, így erre is figyeljünk oda!

Forrás: https://www.karriere.at

Szerző: T.M. #munkahelyiegeszseg #munkahelyijollet

H I R D E T É S