mentális higiéné, mentális egészség, munkahely
mentális higiéné, mentális egészség, munkahely

Így beszélj a főnököddel a mentális egészségeddel kapcsolatos problémákról

blank
blank

Ha hirtelen lebetegszel, elkap egy kis influenza bizonyra gond nélkül felhívod a főnököd, hogy szólj, pár napig nem fogsz tudni dolgozni. Viszont azt már kevésbé lehet egyszerű elmondani a vezetőnek, ha mentális szempontból érzed magad kimerültnek, mert akárhogy is nézzük, erről nem annyira kényelmes beszélni. Na, de mégis mit tegyél, ha erről van szó? Összeállításunkban most megmutatjuk, hogyan érdemes beszélned a feletteseddel, ha a mentális egészségedről van szó. 

Őszinte, nyílt kommunikáció 

Sokan valamiért attól tartanak, hogy ha őszinték a mentális állapotukat illetően, akkor az emberek másként tekintenek majd rájuk. Ezek az emberek úgy érezhetik, megbélyegezik őket, rájuk kerül a stigma, hogy gyengék, labilisek, netán pszichiátriai esetek. Pedig ez így önmagában egyáltalán nem igaz, attól, hogy mentálisan kimerülsz kissé, még egyáltalán nem leszel a társadalom kitaszított tagja. Vannak azonban olyan szituációk, amikor megfontolt döntés lehet a mentális egészségeddel kapcsolatos küzdelmeket feltárni a főnököd előtt. Jamie Tworkowsky, a To Write Love on Her Arms nevű nonprofit szervezet alapítója szerint ez nagyszerű lehetőség lehet arra, hogy újrafogalmazzuk, mit is gondolnak az emberek a mentális betegségekről. Mint mondja, a megbélyegzés általában eltűnik, ha valaki nyíltan és őszintén beszél a problémájáról, szükségleteiről. Persze az egyáltalán nem mindegy, hogyan is vezeted fel a főnököd előtt a kérdést, de szerencsére a mentálhigiénés szakemberek tippjei most a segítségedre lehetnek. 

Mérd fel a helyzetet 

Ha már jó ideje dolgozol az adott vállalatnál, akkor minden bizonnyal képben vagy azzal, mennyire megértő típus a főnököd. Ha az esetek nagy százalékában kedvesen viszonyul a kollégákhoz, a problémákra pedig szinte kivétel nélkül találnak közös megoldást, akkor bátran keresd fel te is. Amennyiben viszont inkább pejoratív és diszkriminatív, akkor lehet jobb előbb a HR-hez fordulni a gondoddal. Egyébként az utóbbi esetében az sem lenne utolsó, ha elgondolkodnál a munkahelyváltáson, mert egyáltalán nem kizárt, hogy a mentális állapotod a mérgező munkahelyi környezet miatt romlik. 

Mi a cél? 

Katherine Glick, szakmai és holisztikus tanácsadó úgy véli mindenképpen legyen a szemed előtt egy bizonyos cél. Fogalmazd meg magadban, mit szeretnél azzal elérni, hogy feltárod a problémád a felettesed előtt. A legjobb ok minden kétséget kizáróan, ha úgy érzed a mentális problémád hatással van a munkádra is. Ha úgy látod, hogy nem vagy elég produktív, állandóan fáradt vagy, nem érzed magad elég kreatívnak és úgy gondolod szükséged lenne egy kis pihenésre, akkor feltétlenül beszélj a főnököddel. Glick egyébként azt javasolja, hogy a lehető legközérthetőbb módon hozakodj elő ezzel a kérdéssel, mert a főnököd legyen akármennyire megértő típus elképzelhető, hogy a mentális problémák útvesztőjében ő is kicsit elakad. 

A stratégia 

A legjobb stratégia, ha elmagyarázod neki, mennyire kimerültél az utóbbi időben, annak érdekében pedig, hogy a munkád ismét 120 százalékon tudd teljesíteni, szükséged van egy kis pihenésre. Ennél részletesebben kizárólag akkor avasd be, ha tényleg óriási a baj. Ha viszont valóban úgy érzed, hogy lemerültél egy kicsit és szükséged van némi kikapcsra, akkor nem kelle ezt túlmagyarázni. Persze fontos, hogy a szabadságod alatt aztán tényleg tedd parkolópályára a munkát: semmi céges e-mail vagy telefon, fókuszálj kizárólag önmagadra. 

Forrás: Self 
Szerző: G.P.