Állásinterjú
Állásinterjú

5 pszichológiai tipp, így lesz sikeres az állásinterjú

blank
blank

Egy állásinterjú gyakran nehéz feladat lehet, de ha követed a következő pszichológiai tippeket, akkor garantáltan megkönnyíted a saját dolgod. 

Magabiztos fellépés 

Egy állásinterjú alkalmával fontos, hogy magabiztos jelentkező benyomását keltsd. Persze, tudjuk, hogy ez egy stresszes helyzet, egy minimális lámpaláz pedig bele is fér. Ugyanakkor fontos, hogy pozitívan állj hozzá az interjúhoz, ez ugyanis nagyon megnyerő tud lenni munkaadói oldalról. A vállalatok sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek fel olyan valakit, aki szemmel láthatóan hisz a saját képességeiben. 

A testbeszéd 

A testbeszéd többet mond minden szónál. Az állásinterjú során lényeges, hogy fenntartsd a szemkontaktust, emellett a határozott kézfogás is elengedhetetlen. Ügyelj arra, hogy ne legyen hanyag a tartásod, a széken ülve ne terülj el, hanem húzd ki magad. 

Vizionáld a sikert 

Az interjúra mindenképpen alaposan készülj fel! Vedd sorra az erősségeid és a gyengeségeid és készülj arra, hogy megvitasd az eddig elért eredményeid, tapasztalataid a leendő munkáltatóddal. Jó ötlet lehet, ha az interjú előtt szánsz arra néhány percet, hogy vizionálod magad előtt a sikert. Képzeld el, hogy magabiztosan válaszolsz a kérdésekre, te is jó kérdéseket teszel fel, végül pedig megkapod az állást. Ez az optimista hozzáállás jelentős hatással lehet az interjún nyújtott teljesítményedre és növelheti az önbizalmad. 

Hatékony kommunikáció 

Az erős kommunikációs készség elengedhetetlen egy munkahelyen, így biztosan már az interjú alkalmával is felmérik a munkaadók, hogy mennyire vagy ebben a kérdésben toppon. Éppen ezért figyelj jól a kérdésekre, válaszolj megfontoltan, ha szükséges tegyél fel további kérdéseket. A válaszaid legyenek rövidek, tömörek, de lényegretörőek. Kerüld a felesleges beszédet, a lényegre összpontosíts. Ez nem csak azt mutatja majd, hogy kiválóan kommunikálsz, hanem azt is, hogy tiszteled a másik oldalon lévő személy idejét. 

Rugalmasság 

A munkaadók nagyra értékelik azokat a pályázókat, akik rugalmasan és kreatívan képesek megbirkózni a kihívásokkal. Az állásinterjú során jó ötlet hangsúlyoznod, mennyire fontosnak tartod a folyamatos tanulást, illetve beszélhetsz arról is, miként kerestél proaktívan lehetőségeket egy új készség elsajátítására. Ez azt a képet festi majd rólad, hogy hajlandó vagy a fejlődésre, növekedésre, ami mindenképpen értékes tulajdonság egy dinamikus munkakörnyezetben. 

Forrás: CityMagazine
Kép forrása: Pixabay
Szerző: G.P.