home office, tavmunka, irodai munka, produktivitas
home office, tavmunka, irodai munka, produktivitas

Az iroda visszavár: visszaszorulóban a home office

blank
blank

H I R D E T É S

A nagyvállalatok vezetői szerint az alkalmazottak produktívabbak az irodában és a kutatások részben alátámasztják ezt a megállapítást. Az minden esetre már most látszik, hogy a bárhonnan dolgozás rövid korszaka végérvényesen véget ért, de még nem látjuk pontosan, hogy mi lesz ezután?

Hónap kérdése: Egy tökéletes világban hányszor járnál be az irodába dolgozni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A nagy cégek vezetői közel három évig engedték a dolgozóknak az otthoni munkavégzést, az utóbbi időben azonban elkezdték visszarendelni a távmunkában dolgozókat az irodába. A jelenségről Michael Gibbs, a Chicagói Egyetem közgazdászprofesszora nyilatkozott az Insidernek, kiemelve, hogy a vállalatok rájöttek arra, hogy mit veszítenek azzal, ha a dolgozóik nem jelennek meg az irodában. A professzor szerint a cégeknek már elég idejük volt a home office kísérletre és azt állapították meg, hogy túl messzire mentek, ezért újra meg kell találni a szükséges egyensúlyt. 

Heti három irodai nap a minimum

Az Amazon például kötelezővé tette a dolgozók számára, hogy hetente legalább háromszor jelenjenek meg az irodában; a Goldman Sachs is nyomást gyakorol a dolgozókra, hogy teljes munkaidőben térjenek vissza az irodába, a Meta pedig azt mondta, hogy a dolgozók elveszíthetik az állásukat, ha nem jelennek meg az irodában heti három napon.

A vezérigazgatók különböző érvekkel indokolták a döntésüket. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója szerint a pályakezdő szakemberek általában jobban teljesítenek, ha heti három napot töltenek az irodában, és ezt egy belső felméréssel támasztotta alá, amit a cég nem hozott nyilvánosságra. Andy Jassy, az Amazon vezetője is a szervezeten belüli adatokkal támasztotta alá a döntést. 

De vajon igazuk van?

Egyes korai tanulmányok szerint az otthoni munkavégzésnek minimális, de pozitív hatása van: a Harvard Business School egyik tanulmánya szerint 4,4%-kal növeli a termelékenységet. Újabb tanulmányok már megkérdőjelezik ezeket a korai elemzéseket, mivel azt találták, hogy a munkavállalók otthon nem tudnak olyan mértékben a munkára koncentrálni, mint az irodában.

A Chicagói Egyetem februárban tette közzé azt a tanulmányt, amely egy indiai IT-vállalat több mint 10 ezer szakemberének adatait gyűjtötte össze a járvány csúcspontján. Arra a következtetésre jutottak, hogy az otthonról dolgozó alkalmazottak termelékenysége 8%-19%-kal csökkent, még akkor is, ha a ledolgozott órák száma nőtt. “A termelékenység drámai csökkenését tapasztaltuk, nemcsak közvetlenül a világjárvány kitörésekor, hanem az egész időszak alatt” – mondta Gibbs, a tanulmány egyik szerzője. Szerinte home office-ban nagy mértékben csökkent a megszakítás nélküli munkával töltött idő annak ellenére, hogy mind munkakör, mind pedig a munkavállalók tökéletesen alkalmasak voltak az otthoni munkavégzésre.

Júliusban egy újabb komoly tanulmány látott napvilágot, amelyet a National Bureau of Economic Research tett közzé. Megállapították, hogy az otthonról történő munkavégzésre véletlenszerűen kijelölt munkavállalók termelékenysége 18%-kal alacsonyabb volt, mint az irodában dolgozó társaiké. A tanulmányban mintegy 200 adatfeldolgozó munkavállalót vizsgáltak az indiai Chennai városában. Mindkét tanulmány utalt arra is, hogy az otthoni munkavégzés megnehezíti az együttműködést és a kommunikációt.

Mégsem ilyen egyértelmű a helyzet

Közel három év home office után viszont hogy még a szakértők is egyetértenek abban, hogy nincs visszaút, és a teljes „visszafordulás” károsíthatja a vállalkozásokat. Raj Choudhury, a Harvard Business School professzora szerint a munkavállalóknak fontos elvárása lett a rugalmasság, és a rugalmas munkavégzés hiánya megnehezíti a vállalatok számára, hogy vonzóvá tegyék az álláslehetőségeiket a tehetséges szakemberek számára. Maga a termelékenység fogalma is homályos, és a produktivitást befolyásolhatja az is, hogy mennyire volt segítőkész egy vállalat, amikor a munkavállalók távmunkában dolgoztak.

“Az egyik vállalat termelékenysége nem hasonlítható össze egy másik vállalat termelékenységével “ – mondta Choudhury, aki szerint nem lehet csak a termelékenységet vizsgálni anélkül, hogy azt is megvizsgálnánk, hogy milyen megállapodások vannak érvényben az egyes cégeknél a hibrid munkavégzéssel kapcsolatban.

A távmunka szelleme kiszabadult a palackból

A távmunka befolyásos kutatói, köztük Nicholas Bloom, a Stanford kutatója, a rugalmas, hibrid megközelítést támogatják, szerintük ez a jövő útja. Bloom korábban az Insidernek elmondta, hogy a jól szervezett hibrid munka “win-win” szituáció a vállalatok és a munkavállalók számára.

“Határozottan úgy gondolom, hogy öt év múlva a hibrid munkavégzés lesz az alap” – mondta Choudhury, aki szerint valószínűleg már nem is lesz vita ezzel kapcsolatban. A kutató hozzátette azt is, hogy a médiában túlzásba vitték a nagy irodai visszatérésekről szóló vállalati híreket, mert a legtöbb vállalatnál a legtöbb alkalmazott már egy ideje „hibrid üzemmódban” dolgozik, és a vállalatok többnyire csak formalizálják ezt a jól bevált gyakorlatot.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S