extrém munkák, legextrémebb munkák, toplista
extrém munkák, legextrémebb munkák, toplista

Víz alatti pizzafutár? Ezek a legextrémebb munkák

blank
blank

H I R D E T É S

Érezted már úgy, hogy habár szereted a munkádat, jó a munkahelyed és a munkatársakkal is remekül kijössz, valahogy beszippantottak a mindennapok és még az is nyűgösnek tűnik, ha semmi különös nem történik, csupán csak túl átlagos és megszokott a napod? Nos, lehet másképp kattogna az agyad az alábbi munkakörökben…

Talán még nincs késő váltani és kitanulni, elhelyezkedni egy olyan szakmában, amely nemcsak pénzkeresési lehetőséget kínál, de egyben izgalmat is, minden nap. Feltéve, hogy akarod-e ténylegesen azt a fajta izgalmat, amelyet a most következő szakmák adnak. Némelyiket veszélyessége miatt nagyon megfizetik. Ám nem minden a pénz és lehet, hogy nem is unalmas a munkád?

Föld alatti veszély

A bányászok munkája nem a legvonzóbb, pláne nem biztonságos, de mégis vannak, akik vállalják a kockázatot. Teljesen természetellenesen a föld alatt igyekeznek ezek a bátor munkások kitermelni a mélyben meglelhető nyersanyagokat. Habár ma már a technika nagyon nagy segítséget jelent ebben a munkában is, az emberi munkaerő még nem vonható ki belőle, így ezek az emberek minden munkanapjukat veszélyesen élik.

Föld alatti veszély máshogy

Még a földfelszín felett sem ismer az ember mindent. A barlangok világa is megannyi titkot rejt. Egyre több barlangot meghódít és felfedezünk, de még mindig vannak érintetlen helyek. A barlangbúvárok feladata nem más, mint a mélyen földfelszín alatt, vízben haladva minél távolabb eljussanak az ismeretlenbe. A munka veszélyességét az adja, hogy előttük soha senki nem volt azon a helyen.

Szikraszórók a gyárakban

Nem kell föld alá sem menni veszélyért. A vas- és acélmunkások szerkezeti vázakat állítanak össze hegesztéssel. Ezek összeszerelése, építése és telepítése komoly kockázatot jelent a munkásra nézve, hiszen maga a környezet is jelenthet rizikót, de a masszív szerkezetek kialakítása is az azokkal való munka is komoly kihívás.

Víz alatti szikraszórók

A gyárakban, a fémek összedolgozását a hegesztőkre bízzák. Ez egy komoly szakma, de veszélyességi mutatója az egekbe csap akkor, ha ugyanezt a víz alatt kell tenni. A víz alatti hegesztők ugyanúgy fémszerelvényeket forrasztanak össze, csak éppen a vízben. Hidakon, hajókon, víz alatt futó csővezetékeken dolgoznak. Valószínűleg nem is kérdéses, hogy miért veszélyes munka az övéké. Csakis magas fizetés mellett elképzelhető ilyen feladat vállalása, hiszen víz és áram együtt életveszélyes, de olyan rizikóval is számolniuk kell, mint robbanás a víz alatt, nyomáskülönbség.

Olajozottan működő

Az olajfúró tornyok lehetnek a tengeren vagy szárazföldön, de az ott dolgozók naponta kockázatokat vállalnak. Nemcsak a magassággal kell szembenézniük, de a robbanásveszély, a veszélyes anyagokkal való munka, a nehéz felszerelések és munkagépek használata mind rizikófaktor az életükben. 

Más helyett vállalva

A filmek veszélyes jeleneteinek nagy részét általában nem a szerződtetett színészek végzik el, hanem arra az időre a kaszkadőrök bújnak a szerepükbe. Elvégzik az ugrást, autós üldözést, lovon való vágtatást, vagyis mindent, ami veszélyes. Teljesen érthető okokból számít kockázatos munkának.

Kisfiúk álma

Gyermekként sokan dédelgetnek olyan álmokat, hogy repülőgép pilóták lesznek felnőttként. A levegő meghódítása vonzó, de nehéz pálya és egyben igencsak veszélyes is. De nemcsak a pilóták munkája tartogat rizikókat, hanem a repülőmérnököké is. Ők ugyanis azok a szakemberek, akik a repülőgépek biztonságos üzemeltetéséért felelősek. Sokrétű ismeretek szükségesek ahhoz, hogy egy levegőben közlekedő jármű biztonsággal tudjon le- és felszállni.

Hegyi idegenvezetők

Suhajda Szilárd tragédiáját nyomon követve sokszor hangzott el, hogy a gyakorlott serpák számára is tartogathatnak nehézségeket a magas hegyek. A magasságon túl az oxigénhiánnyal, a hideggel, az extrém és kiszámíthatatlan időjárással is szembe találhatja magát az, aki csúcsokat akar hódítani. A serpák nemcsak cipelik a hegymászók súlyos felszereléseit, de ismerik a hegyeket, azok tulajdonságait. 

A ház és koronája

Mit sem ér egy épület tető nélkül. Ezt a fontos szerkezetet az ácsok és a tetőfedők készítik el magasan a föld felett dolgozva. Veszélyességét éppen ez adja. Lényegében minden, az építőiparral kapcsolatos feladat magában rejt némi rizikót, de minél magasabban kell dolgozni, annyival nagyobb a kockázat is.

Eddig inkább veszélyes munkákról volt szó. Most azonban cifrázzuk, mert inkább az extrém vagy furcsa jelzővel illethetjük az alábbi munkaköröket. Mindenki döntse el, hogy melyikre mit használ.

Pizzafutár víz alatt

Ehhez ugyan Amerikáig kell utazni, de Florida egyik éttermében a futárkodás nem kerékpárral, robogóval vagy autóval valósul meg, hanem a tengerből kiemelkedő búvár pizzafutár szolgáltatja az ételt.

Ha nem is extrém, de vágyott

Alig van szabadidőd és áhítozol arról, hogy napokat a televízió előtt ülve tölts és jobbnál jobb filmeket, sorozatokat nézz a Netflixen? Nos, ezért akár fiezét is járhat. Van ugyanis olyan, akinek az a feladata, hogy a médiaszolgáltató tartalmait megnézze mielőtt azok még a nézők számára láthatóak lennének.

Álommunka, némi rémálommal vegyítve

Az óriáspanda kihalás szélén lévő faj. Mesterséges körülmények között a szaporítása is nehézkes. Itt jönnek képbe a pandabolyhozók. Ők azok, akik azon fáradoznak, hogy elűzzék a stresszt az állatok életéből, megnyugtassák és párzási időszakban megmutassák, hogy mit kell csinálni annak érdekében, hogy eredményes legyen a hím és nőstény panda találkozása. Még pandajelmezt is magukra öltenek, csak hogy eredményesebb legyen a frigy.

A felsorolt munkák egy része hazánkban egyáltalán nem ismert. Ha veszélyes munkakörre gondolunk, akkor leginkább a tűzoltó, a rendőr munkája juthat eszünkbe. Nem is gondolunk arra, hogy a személy- vagy áruszállítás, azaz a fuvarozás, a mezőgazdaság, az állattenyésztés vagy az egészségügy is magas kockázatú. Márpedig a statisztikák azt mutatják, hogy a fent felsorolt szektorokban következik be hazánkban a legtöbb sérüléssel vagy elhalálozással járó baleset. Az élen az építőipar áll.

A WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint 2016-ban majdcsak 2 millió embert ért munkavégzés közben sérüléssel vagy halállal végződő munkabaleset. Olyan kockázati tényezőket is figyelembe vettek kutatásaik során, amelyek nem azonnal, hanem hosszabb idő után fejtik ki káros hatásukat, így a levegőszennyezés, a rákkeltő anyagokkal való érintkezést is figyelembe vették. A munkával összefüggő betegségek és halálesetek zömében a szív- és érrendszeri betegségek vezettek. A nem fertőző betegségek jelentették az elhalálozások 81%-át. Ezek a szív-, a tüdőbetegség és a stroke. A munkahelyi sérülések a halálesetek 19%-át adták. 

A munkából fakadó egészségügyi károsodások, balesetek nemcsak a munkaadó termelékenységét akadályoztatja, de az egészségügyi rendszerre is hatással van, nem kevésbé a családok jövedelmére. A kutatásból azonban kiderül, hogy 2000-2016 közötti időszakban csökkent a munkahelyi halálesetek száma, amely a biztonság javulására enged következtetni.

Szerző: Rónai Márta

H I R D E T É S