fonok, munkavallalo, kommunikacio, munkahely
Fotó: Envato

Hogyan kezelhetjük a főnök-beosztott viszonyt?

blank
blank

H I R D E T É S

A legtöbben biztosan szembesültünk már azzal munkánk kapcsán, hogy hiába vagyunk elméleti síkon egyenlő emberek mind, mégsem húzható ez rá minden életszituációra. Sőt! Sok esetben fel kell ismernünk azt, hogy bizony vannak alá-fölé rendelt viszonyok, melyeket tudni kell kezelni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessünk. 

Mindez igaz a munkahelyünkre is, ahol legtöbbünk rendelkezik főnökkel, aki bizony pozícióját illetően felettünk helyezkedik el. Sajnos ez a felállás könnyen gondot okozhat számunkra, hiszen olyan szituációk alakulhatnak ki, ahol nem feltétlenül viselkedhetünk úgy, ahogy azt szeretnénk. Figyelnünk kell a kommunikációra, hiszen nem alkalmazható ebben az esetben akármilyen hangnem, és a szavainkat is érdemes megválogatni. De mit tehetünk, hogy az ilyen helyzeteket könnyebben kezelhessük?

Van-e köztetek kémia?

Már az állásinterjún lehetőségünk nyílhat arra, hogy megismerkedjünk főnökünkkel. Időnként ugyan kimaradnak a kiválasztási folyamatból, vagy épp a háttérbe szorulnak, de ha szerencsénk van, akkor a HR-es szakember mellett vele is találkozhatunk. Ekkor le tudunk vonni előzetes következtetéseket, és fel tudjuk mérni, hogy vajon működni fog-e a közös munka. Ha úgy döntünk, hogy az adott munkahelyen képzeljük el a jövőnket, vagy legalább az elkövetkezendő éveinket, akkor érdemes nyitott füllel járni, és minél hamarabb megpróbálni kiismerni magunkat az új környezetben. Ha ezt már megtettük, akkor szánjunk időt arra, hogy a felettesünket is jobban megismerjük, nem csak szakmailag, de emberileg is. Így ténylegesen könnyebb lesz a közös munka.

Jó, ha megadjuk a kellő tiszteletet főnökünknek, hiszen jó esetben szakmailag felnézhetünk rá. Természetesen vannak kivételek, amikor mi sem értjük, hogy az illető miért került magas pozícióba, de a tisztelet ekkor se vesszen el, hiszen mint embernek, érdemes azt megadni, a szakmai szempontoktól függetlenül.

Fontos, hogy megtartsuk a határokat, nem muszáj beavatnunk őt személyes terünkbe, vagy legalábbis érdemes megválogatni mondanivalónkat. Ha problémánk van, azt nyugodtan kommunikáljuk, ám figyeljünk itt is, hogy milyen témában, milyen stílusban kívánjuk közölni dolgainkat. Bármi is legyen, maradjunk higgadtak, hiszen professzionálisnak kell tűnnünk, bármennyire is más a véleményünk az adott szituációban. Vegyük figyelembe mindig, hogy két felnőtt emberről beszélünk, akiknek elsődleges dolga a megfelelő szakmai együttműködés és a hatékony, közös munkavégzés. Emellett csak pozitív, ha sikerül emberileg is jó kapcsolatot kialakítanunk felettesünkkel, ami ugyan időbe telhet, de hosszú távon mindenképp megéri mindkét fél számára.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S