home office, távmunka, felmérés, hibrid munkavégzés
home office, távmunka, felmérés, hibrid munkavégzés

Heti egy, vagy két irodai napról álmodoznak a magyar dolgozók

blank
blank

H I R D E T É S

Egy tökéletes világban hányszor járnál be az irodába dolgozni? – kérdeztük olvasóinktól és érdekes módon a „soha” válaszból érkezett a legkevesebb. A legtöbben, a válaszadók mintegy 47%-a heti egy vagy két nap irodai munkát tartja ideálisnak, ami összecseng a nemzetközi kutatásokkal is.

Több, mint kétezren válaszoltak olvasóink közül arra a kérdésre, hogy egy tökéletes világban hányszor járnának be az irodába dolgozni? A válaszlehetőségek közül a legtöbben, közel ezren válaszolták azt, hogy heti egy-két alkalommal járnának be az irodába. Érdekes módon a második leggyakoribb válasz az volt, hogy mindennap, ezt az opciót a válaszadók 24%-a választotta. A havonta párszor válasz 16%-ot ért el, a legkevesebben (13%) pedig azok vannak, akik soha nem tennék tiszteletüket személyesen a munkahelyükön. 

Kutatásunk eredménye egyébként egybecseng a nemzetközi trendekkel is, a Mckinsey legújabb, nyár végén publikált vizsgálata is arra az eredményre jut, hogy a munkavállalók heti 2 napot szeretnének az irodában tölteni.

A McKinsey új kutatása szerint a heti két nap irodában töltött idő az ideális a hibrid munkavégzéshez, mivel ez biztosítja a munkavállalók számára az általuk áhított rugalmasságot anélkül, hogy a távmunkával járó elszigeteltséget érezzék. A kutatás megállapította, hogy ha a munkavállalók legalább heti két napot töltöttek együtt, az jelentősen javította az együttműködést, a kollégák közötti bizalmat, és a csapat általános teljesítményét. A másik oldalról nézve pedig a heti három nap távmunka több időt adott a dolgozóknak a koncentrált munkavégzésre, és javította a a dolgozók pszichológiai biztonságérzetét.

Az elemzésben rámutatnak arra is, hogy ha egyenlő lehetőségeket kínálunk a munkavállalóknak a személyes és a távmunkára, akkor az a munkavállalók szélesebb körének kedvez. Akik a kérdésünkre a „mindennap” választ adták, azok valószínűleg olyan extrovertált típusú emberek, akik legjobban egy meetingen tudnak gondolkodni. Aki a munkaideje nagyobb részét otthon töltené, az pedig olyan introvertált típusú ember, akinek akkor jönnek a legproduktívabb gondolatai, amikor több tér és nagyobb csend van körülötte. A hibrid munkavégzéssel a cégek megpróbálhatják megteremteni a megfelelő körülményeket mindkét embertípus számára.

A legújabb felmérések tükrében a cégeknek az irodai napokat olyan tevékenységek köré kellene szerveznie, amelyek személyes jelenléttel a leghatékonyabbak, legyen szó workshopokról, vagy közös brainstormingokról. A szakemberek szerint a valódi hibrid munkavégzés legnagyobb előnye, hogy segít megelőzni a kiégést. A sikeres cégeknél az otthon töltött és az irodában töltendő napok mértani pontosságú meghatározása helyett inkább arra ösztönzik a dolgozókat és a vezetőket, hogy személyesen legyenek jelen a csapatösszetartó eseményeken, a személyes megbeszéléseken, ügyfélprezentációkon és egyéb projektek alkalmával, az egyes csapatok igényeitől függően.

Minden esetre a világjárvány óta eltelt időben egyre többször merül fel az igény az emberekben, hogy egyensúlyt teremtsenek a munkájuk és a magánéletük között, és fontos változás az is, hogy most már sokkal okosabban gondolkodunk arról is, hogy hogyan dolgozzunk, és hogyan optimalizáljuk a teljesítményünket azáltal, hogy a munkánk kereteit az egyéni szükségleteinkhez igazítjuk.

K.T.

H I R D E T É S