testbeszed-kommunikacio-karrier-onbizalom
testbeszed-kommunikacio-karrier-onbizalom

A testbeszéd hatalma

blank
blank

H I R D E T É S

Azt mondják, a testbeszéd a kommunikáció több, mint 50%-a.  A legkisebb mozdulatok is, mint például a kezed állása, nem verbális kommunikáció nagyon fontos része.

Legtöbben anélkül vonunk le belőle következtetést, hogy észre sem vesszük. Ha jobban megértjük, az nagy mértékben javíthat a megítélésünkön. A testbeszéd az emberi közlés rengeteg formáját öleli fel, de a három legfontosabb tényezője a testtartás, szemkontaktus, és személyes tér.

Testtartás

Mondták a tanáraid, hogy egyenes háttal ülj órán? Most már valószínűleg érted, hogy miért mondták ezt nekünk. A testtartásunk azt is meghatározza, hogy mennyire tűnünk elevennek, de azt is, hogy mennyire vagyunk éppen stresszesek, vagy bizonytalanok. Egy kutatás bizonyítja, hogy azok, akik nyitott állással állnak, mint például nyílt karokkal, azok nagyobb szimpátiát váltanak ki az emberekből. Ha dominanciát, és magabiztosságot szeretnél sugallni húzd ki magad, és ereszd hátra a vállaid. A görnyedt testtartás általában bizonytalanságra, bűntudatra vagy gyengeséget sugall.

Szemkontaktus

A szemkontaktus tartása egy igazán hatásos formája a kommunikációnak. A szem megtudja mondani a beszéd partnerednek azt, hogy a mondanivalód érdekes-e számára vagy sem. Képzeld el azt, hogy éppen videóhívásban vagy egy potenciális ügyféllel, és miközben azt magyarázod, hogyan illene bele a szolgáltatásod az ő életmódjába, azt veszed észre, hogy az illető egyre gyakrabban nézi a telefonját. Ebből a fajta szemmozgásból azt következtetheted, hogy az egész időpazarlás, vagy hogy a beszédstílusod unalmas. Képzeld el ezt a beszélgetést most szemtől szembe, de úgy, hogy az illető végig a szemedbe néz, és szemmel láthatóan aktívan figyel rád. Ez az apró, de kritikus változás igazán nagy mértékben változtatja meg a történések kimenetelét, így már úgy fogod érezni, hogy az amit mondasz valóban érdekes a másik fél számára. Ezen felül az, ha képes vagy valakivel fenntartani a szemkontaktust az igazán nagy magabiztosságra fog utalni a másik fél számára. Szóval legközelebb amikor elkalandozik a tekinteted gondolj a fent leírtakra!

Habár a szemkontaktus fontos része az egészséges interakciónak, nem mindenki számára egyszerű, ezért összeírtunk pár tippet:

  • Ha elsőre nehéz számodra, próbálj meg pár másodpercig a másik embernek arra a részére fókuszálni, ami a két szeme között van. ezt rövid beszélgetések alkalmával gyakorold, olyan emberekkel akik közel állnak hozzád, majd ha már sikeres vagy, folytathatod a valódi szemkontaktussal.
  • A szemkontaktus megtartását nagyjából 5 másodpercig érdemes fenntartani, finoman elnézni egy pillanatra, aztán megismételni. Ha megállás nélkül valaki szemébe nézel a találkozó ideje alatt, az meglehetősen megfélemlítően jöhet le, vagy csak szimplán furán.
  • A hallgató félnek egyszerűbb fenntartani a szemkontaktust, mint annak aki beszél. Ha néha el kell nézned miközben beszélsz az teljesen normális.
  • Az, hogy a szemkontaktus fenntartása természetessé váljon számunkra időbe telik. Nehéz lehet elsőre, de ez egy igazán fontos készség ami megéri a befektetett energiát!

Személyes tér

A személyes tér egyszerű, de fontos része a testbeszédnek. Ez nagyjából egy 1-1,5 méter távolság tartása, viszont ez személytől függ. Általában csak család, vagy a hozzánk közel álló emberek lépnek ebbe a területbe. Ha túl közel kerülsz valakihez, azzal kellemetlen helyzetet okozhatsz az illetőnek, akár fenyegető érzést is kelthetsz benne. Néha el néz a beszédpartnered? Azt látod, hogy szép lassan egyre messzebb kerül tőled? Ha igen, az egy jele annak, hogy túl közel vagy hozzá. Ha ezt észreveszed, és tiszteletben tartod akkor biztosra mehetsz abban, hogy a mondanivalód eléri a célját. 

Légy tudatában annak, ahogyan prezentálod magad, így rengeteg dolgot elmondhatsz magadról szavak nélkül. “A kommunikáció legfontosabb része meghallani azt, ami nincs kimondva.” – Peter Drucker

Fotó: Envato

H I R D E T É S