tulkoltekezes
tulkoltekezes

Túlköltekezés: 5 ok, és 5 tipp ellene

blank
blank

H I R D E T É S

Ezekben a nehéz időkben már szinte mindenki számára fontos az, hogy megtanulja jól kezelni a pénzét, arra költsön, ami tényleg szükséges számára, hogy ne alakulhasson ki túlköltekezés. Cikkünkben 5 okot, és 5 tippet írunk melyeket jó tudni, ha célunk az, hogy sikeresek legyünk a spórolásban.

Az akaraterődre hagyatkozol, hogy kevesebbet költs

A motiváció nem egy állandó dolog, van, hogy van, és van, hogy nincs. Nem jó kizárólag az akaraterődre bízni azt, hogy több pénzt takaríts meg. Ennek az az oka, hogy az akaraterőd nagyban függ a motiváltságod szintjétől, ami pedig folyamatosan változik.

Az egyik módja annak, több pénzt takarítsunk meg az, ha alkotunk egy költségvetést. Amennyiben így teszünk, az segíthet számunkra abban, hogy tudjuk mire mennyit költünk. Viszont sok ember hajlamos a túlkompenzálás csapdájába esni. Tartani fogják magukat a büdzséhez, és kevesebbet fognak költeni egy héten. A következőn pedig jóval többet, mondván, hogy ők az előző héten milyen jól teljesítettek, és az ördögi kör így megy tovább. Ettől függetlenül a költségvetés megtervezése egyáltalán nem rossz dolog, csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy igen fárasztó dolog lehet, ha beleesünk az említett ördögi körbe. A költségvetés igazán akkor effektív, ha különleges alkalmakkal használjuk, mint például karácsonykor vagy egy vakáció során. Hosszútávon nem igazán működik, mert az ember rosszul érezheti magát, ha nem sikerül a kitűzött célon belül maradnia, és könnyen feladja.

Önigazolás

Nagyon szeretjük a cselekedeteinket igazolni önmagunknak és másoknak. Az, hogy a dolgokban az értelmet keressük egy teljesen emberi motiváció, de az, ha mindent megtudunk magyarázni valamivel, még nem azt jelenti, hogy helyesen cselekedünk. Például az az ember, aki éppen egy luxus tárgyat vásárolt, és rosszul érzi magát miatta megpróbál különböző okokat kitalálni, amivel igazolhatja a döntését, mint, hogy „Le volt árazva, muszáj voltam megvenni”. Attól függetlenül, hogy az ok valóban az említett, még nem jelenti azt, hogy jó döntést hoztunk.

Ne azért költs, hogy megjutalmazd magad

Rengeteg ember túlzásba esik a költekezéssel, ennek az oka az, ahogyan az akaraterőre tekintenek, és amit gondolnak, hogy megérdemelnek, ha használják azt.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes emberek úgy gondolnak az akaraterőre, mint amiből ki lehet fogyni, mások viszont kifogyhatatlan forrásként tekintenek rá. Ez teljesen más viselkedéshez vezet, amint az ember stresszes helyzetbe kerül. Azok, akik azt hiszik, hogy az akaraterő korlátort. Úgy gondolják, hogy megérdemlik azt, hogy megajándékozzák saját magukat csak, mert ellen tudtak állni egy bizonyos ideig. Viszont azok, akik azt gondolják, hogy korlátlan, nem érzik úgy, hogy szükségük van egy kis jutalomra, vagy, hogy kiérdemelték azt.

Szociális nyomás

Létezik egy remek mondás, ami így szól: Olyan dolgokat veszünk, amire nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk.” Nos, pontosan ezt jelenti a szociális nyomás. Még akkor is, ha van egy költségvetésünk, hajlamosak vagyunk a túlköltekezés mellett dönteni, csak azért, hogy egy bizonyos társadalmi csoporthoz tartozzunk. Ez akár jelenthet egy olyan ártalmatlannak tűnő helyzetet, mint amikor plusz egy italra maradunk csak azért, hogy ne maradjunk ki semmiből. Ne próbáljunk másokat lenyűgözni, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha önmagunkat sikerül lenyűgöznünk azzal, hogy nemet mondunk!

Nem tűzől ki célokat magad elé

Készen állsz arra, hogy teszteld a kitartásod? Egy hónapon keresztül csak olyan dolgokat vásárolj, ami létszükségleteid kielégítésére szolgál. Megfogsz lepődni, hogy milyen kevés dologra van szükséged! Azt is sokkal jobban észre fogod venni, ami szükségtelen számodra, és csak a megszokás miatt van a tulajdonodban. Szeretsz kondiba járni, mert fitten tart? Folytasd! Szeretsz masszőrhöz járni, mert segít jó állapotban tartani a gerinced? Ne hagyd abba! Ha belefér a költségvetésedbe, és persze nem halmozod magad előtt az adósságokat, akkor nincsen probléma. A lényeg, hogy megtaláld az aranyközéputat, és túlköltekezés nélkül zárd le a hónapokat!

Fotó: Envato

H I R D E T É S